Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Royal HaskoningDHV brengt voorlopige conclusies AZ-stadion

Voetbalclub AZ heeft afgelopen vrijdagmiddag de bevindingen gedeeld uit het tussenrapport van onderzoek door Royal HaskoningDHV. Het ingenieursbureau verricht in opdracht van AZ, als eigenaar van het stadion, een onafhankelijke (constructieve) inspectie naar aanleiding van gedeeltelijke instorting van het tribunedak.

« terug naar Nieuws

Royal HaskoningDHV concludeert vooralsnog dat de overkapping niet was berekend op neerwaartse windbelasting. Hierdoor is het dak ingestort. Daarnaast waren de verbindingen van de dakspanten, zowel de boven- als onderspanten, niet goed ontworpen. De lassen waren niet sterk genoeg, waarschijnlijk omdat ze te dun waren uitgevoerd. Bovendien was de constructie door eerdere stormen al verzwakt. De later aangebrachte zonnepanelen hebben een beperkt effect gehad, aldus het ingenieursbureau bij haar tussentijdse rapportage. De definitieve conclusies moeten volgen uit het nader onderzoek van het ingenieursbureau. Dit onderzoek is naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond.

Aankomende woensdag start C.A. de Groot met de opruimwerkzaamheden. In het stadion gaat een grote kraan met een giek van 35 m eerst nog los hangende delen van de constructie veilig stellen. Daarna hijst een grote telescoopkraan buiten het stadion de bezweken constructiedelen uit het stadion naar de parkeerplaats. Hier blijven de delen liggen voor het nader onderzoek door Royal HaskoningDHV en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

  • Foto: © Sportnieuws.