Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Staalbouwbranche gaat Digi(s)taal

Het pilotproject Digi(S)tale van Koninklijke Staalfederatie, Samenwerkende Nederlandse Staalbouw, Bouwen met Staal in samenwerking met softwareleveranciers heeft een eerste mijlpaal bereikt.

« terug naar Nieuws

Donderdag 26 september zijn de eerste digitale berichten (in XML) heen en weer gegaan tussen staalconstructiebedrijf Hanse Staalbouw en staalhandelsonderneming Bressers Metaal. Het betrof offertes, orders en bevestigingen. Hierbij maakten de bedrijven gebruik van de software van Inad en ConstruSteel.

Tijdens het pilotproject is het optimale werkproces nagebootst en vervolgens volledig digitaal afgehandeld: van de bepaling van hoeveelheden via BIM en de offerte-aanvraag tot en met de orderbevestiging, afleverbonnen en facturen. Dit digitale traject verloopt niet alleen sneller en met minder risico op (menselijke) fouten, ook biedt ’t kansen om andere processen verder te optimaliseren. Het inkoopproces, bijvoorbeeld, kan meer efficiënt verlopen dankzij beter inzicht in voorraden, kortere doorlooptijden en ‘just in time’-leveringen in kleine batches.

Naast de digitalisering van de communicatie (digitale berichten) is binnen het project ook gewerkt aan classificatie (definiëren van eigenschappen van producten en bewerkingen) en identificatie (invoeren van leveranciersonafhankelijke branche-artikelnummers). Daarbij is ingezet op toepassing van reeds breed bekende en gebruikte standaarden: ETIM (voor classificatie), de brancheproductnummer datapool 2BA (voor identificatie) en SALES (voor elektronische communicatie). De pilot, waarbij H- en I-profielen als voorbeeld zijn gebruikt, heeft aangetoond dat de gehanteerde standaarden en technologie praktisch toepasbaar zijn en de transactiekosten in de keten zo omlaag kunnen.

Digi(S)tale is een initiatief van Bouwen met Staal. In het project wordt opgetrokken met de branchevereniging voor staalconstructiebedrijven, Samenwerkende Nederlandse Staalbouw (SNS), de branchevereniging voor staalhandelsbedrijven, Koninklijke Staalfederatie (SFN) en diverse softwareleveranciers. Aan het project hebben tot nu toe deelgenomen: Geurts-Jansen, Hanse Staalbouw, Bressers Metaal, Kampstaal, Oostingh ASK Romein, ODS, DeltaStaal, ArcelorMittal, J. van den Bersselaar Constructie en de softwareleveranciers INAD, Matrix, Liemar, ConstruSteel en Datamex. De projectbegeleiding wordt verzorgd door Balance & Result organisatieadviseurs (Willem Pel) en Ketenstandaard Bouw en Installatie.

Doel van het project is om de informatiesystemen van staalproducenten, -handelaren en -verwerkers beter op elkaar aan te sluiten en verdere digitale samenwerking tussen de verschillende disciplines te ondersteunen. Bovendien helpt het bedrijven om competitief te blijven en voorbereid te zijn op nieuwe of aanstaande ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving (zoals de private kwaliteitsborging), duurzaamheid en circulair bouwen.

Nu de eerste digi(s)tale berichten zijn verstuurd, hopen de initiatiefnemers dat nog méér ondernemingen binnen de staalsector digi(s)taal gaan.