Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Tata Steel Europe schrapt 3.000 banen

Bij Tata Steel Europe gaan zo’n 3.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, waarvan mogelijk de helft in Nederland. Dat blijkt uit het transformatieprogramma voor Europa dat de staalonderneming afgelopen maandagavond naar buiten heeft gebracht.

« terug naar Nieuws

Dat Tata Steel verregaande bezuinigingen wil doorvoeren, is al langer bekend. Eind oktober kondigde het staalbedrijf al aan voor een totaalbedrag van 830 miljoen euro te snijden in de kosten bij de vestigingen in Nederland, Frankrijk, Engeland en België. Hierdoor zouden zo’n 2.500 banen verloren gaan.

In het transformatieprogramma is dit aantal bijgesteld naar 3.000. Tweederde deel daarvan betreft kantoorfuncties, aldus Tata Steel. Hoeveel banen er per vestiging verdwijnen, wordt niet nog niet aangegeven. De bedrijfsleiding wil hierover eerst spreken met de eigen ondernemingsraad. Diverse media berichtten echter al over een verlies van zo’n 1.500 banen in Velsen. Een overleg met de Europese ondernemingsraad is eind deze maand voorzien.

Het transformatieprogramma dient Tata Steel op de rails te houden bij de huidige, verslechterde marktomstandigheden en het staalbedrijf op weg te helpen naar een koolstofneutrale staalproductie. Daarnaast dient het programma ruimte te geven aan de noodzakelijke investeringen in innovaties.

Het transformatieprogramma kent vier hoofddoelen:

  • verhoging van de staalverkoop met een hogere waarde door een betere productmix en klantgerichtheid;
  • efficiëntie door optimalisatie van de productieprocessen, ondersteund door de toepassing van big data en geavanceerde analyses;
  • vermindering van de inkoopkosten door slimmere inkoop en versterking van de samenwerking met bedrijven binnen de Tata Steel-groep en
  • verlaging van de personeelskosten, waarbij rond de 3000 banen verdwijnen.
  • Foto: Tata Steel Europe (Nederland), © Koen Suyk.