Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Tata Steel gaat overlast te lijf

‘Een wereld zonder staal is ondenkbaar, maar we zijn ook buren.’ Dit statement van sitedirecteur Hans van den Berg zou prima werken als motto bij het aanstaande actieplan waarmee Tata Steel de omgevingshinder op en rond de productielocatie IJmuiden een halt wil toeroepen.

« terug naar Nieuws

Al sinds januari werkt de Taskforce Tata Steel & Omgeving onder aanvoering van Van den Berg aan een gedegen en samenhangende aanpak van alle issues die betrekking hebben op de naaste omgeving en de medewerkers van de staalproducent, zoals milieu en procesveiligheid. ‘Zorg voor de omgeving is daarbij het uitgangspunt en vanuit die invalshoek is de idee voor het plan tegen de overlast ontstaan’, aldus Van den Berg.

Het integrale plan en de bijbehorende nieuwe maatregelen worden naar verwachting over ongeveer twee maanden bekend gemaakt. Onderdeel van het plan is het bestrijden van de stofoverlast voor de omgeving, zo liet Van den Berg al weten tijdens een recent bezoek van de Commissaris van de Koning voor Noord-Holland, Arthur van Dijk, aan de faciliteiten in IJmuiden.

Die overlast komt voor een belangrijk deel op het conto van grafiet, waartoe de fabrikant sinds vorig jaar al verschillende maatregelen treft. Zo is het hoogovensproces aangepast om de kans op het vrijkomen van grafietdeeltjes tijdens de verwerking van slak (bij Harsco Metals Holland op het Tata Steel-terrein) te reduceren. Die kans is relatief groot als de hoogoven stilstaat. In dat geval kunnen gewijzigde procesinstellingen en een lager productietempo ervoor zorgen dat er minder variatie optreedt in de samenstelling van het ijzer en minder grafietvorming optreedt.

Ook worden nieuwe staalslakpannen in bedrijf genomen. Hierin kunnen de slakken langer koelen, waardoor bij het kiepen van de slak weer minder grafiet-emissie ontstaat. Een écht structurele oplossing van het grafiet-vraagstuk ziet Tata Steel in platte bakken, die momenteel worden getest. In deze bakken gaan minder grote stukken slak die nog sneller koelen. De inzet van de platte bakken wordt gecombineerd met een aangepaste werkwijze in de Harsco-fabriek. Als er dan toch nog overlast ontstaat, kunnen de buren een bericht sturen naar de speciale sms-service van Tata Steel. Na bericht belooft Tata Steel snel onderzoek naar omvang en oorzaak van de uitstoot. Sinds de lancering in februari van dit jaar zijn bij deze service drie meldingen binnengekomen.

  • Foto: slakverwerkings- en ontruimingsinstallatie bij Harsco Metals Holland in IJmuiden (© Beemster Heilig Group).