Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Tegenvallende resultaten voor staalfabrikanten

De omzet van Tata Steel en ArcelorMittal is de afgelopen drie maanden flink teruggelopen. Beide staalconcerns hebben last van lagere staalprijzen, hogere materiaalkosten en moeilijke marktomstandigheden.

« terug naar Nieuws

In het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar noteerde Tata Steel een omzet van 345,8 miljoen roepie, ofwel 4,4 miljard euro. In dezelfde periode in het jaar ervoor lag de omzet nog 15,5 procent hoger. Dankzij een belastingmeevaller is wel winst geboekt over het tweede kwartaal: 420.000 euro, 6 procent meer dan vorig jaar.

Tata Steel verklaart de omzetdaling uit het toenemende handelsprotectionisme en de aanstaande Brexit. De vraag naar staal blijft onder druk staan, waardoor de staalprijzen en de marges dalen. Voor Europa heeft Tata Steel inmiddels een ‘transformatieprogramma’ afgekondigd. Dit programma voorziet in afslanken en duurzaam maken van activiteiten voor successen op de langere termijn. De personeelskosten van Europese vestigingen, waaronder Tata Steel IJmuiden, zouden met 170 miljoen euro moeten worden gereduceerd.

T V Narendran, CEO en algemeen directeur van Tata Steel stelt dat: 'Het ondernemingsklimaat in India en andere regio's uitdagend blijft en zwaar weegt op de staalprijzen. Tata Steel werkte nauw samen met klanten uit verschillende bedrijfssegmenten om de verkoop te stimuleren en de volumes te handhaven. We zijn gericht op het stimuleren van productiviteitsverbeteringen in onze verschillende activiteiten en in de toeleveringsketen om de kosten te verlagen en de impact op de marges te minimaliseren.'

De omzet van ArcelorMittal blijft steken op 16,6 miljard dollar (15 miljard euro) over het derde kwartaal van 2019. Het bedrijf had ingezet op een omzet van 17,2 miljard dollar (15,5 miljard euro) over het derde kwartaal. Tegenover een winst van 899 miljoen dollar (812 miljoen euro) schrijft de staalproducent een nettoverlies van 539 miljoen dollar (487 miljoen euro). Toch is er reden voor optimisme: de EBITDA (de inkomsten vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen p activa en leningen) vallen relatief gunstig uit: 133 miljoen dollar ofwel 120 miljoen euro).

'Zoals verwacht hebben we in het derde kwartaal te maken gekregen met moeilijke marktomstandigheden, gekenmerkt door lage staalprijzen in combinatie met hoge grondstofkosten.’, aldus Lakshmi N. Mittal, voorzitter en CEO van ArcelorMittal. ‘In deze markten blijven wij geconcentreerd op onze eigen initiatieven om prestaties te verbeteren en onze prioriteit is om kosten te verminderen, de productie aan te passen en ons te focussen op het positief houden van de cashflow.'

  • Foto: ArcelorMittal (© Reuters).