Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Tien miljoen euro voor 3D-metaalprinten

Fieldlab Ramlab in Rotterdam toucheert een slordige 10 miljoen euro voor het doorontwikkelen van WAAM, een methode voor 3D-printen van metalen via lastechnologie.

« terug naar Nieuws

Het grootste deel van het geld (zo’n 80%) ontvangt Ramlab in het kader van Horizon 2020, het grootschalige programma voor onderzoek en innovatie van de EU. Daartoe diende het Rotterdamse bedrijf met succes een financieringsvoorstel in. Horizon 2020 geniet de politieke support van de regeringsleiders van de EU-landen en van de leden van het Europees Parlement. Via dit programma willen zij gezamenlijk investeren in R&D, als onderdeel van de ‘Europa 2020-strategie’ voor slimme, duurzame en inclusieve groei in Europa.

Voor verder benodigde ondersteuning kan Ramlab terugvallen op de provincie Zuid-Holland met haar programma SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassingen Zuid-Holland). Via SMITZH hielp de provincie al eerder bij uitvoering van verschillende kiemprojecten van Ramlab met bedrijven als Fokker en voestalpine. Daarbij werd de nieuwe technologie gedemonstreerd, in aanloop naar het nieuwe project ‘Grade2XL’.

In Grade2XL wordt WAAM (Wire Arc Additiv Manufacturing) doorontwikkeld als hoogwaardige methode voor het 3D-printen van metalen op een industriële schaal. Ook wordt voorzien in stimulering van de toepassing van WAAM.

Ramlab gaat in het project samenwerken met twintig partners uit verschillende Europese landen. De Nederlandse participanten, naast Ramlab, zijn M2i (Materials Innovation Institute), TU Delft en Valk Welding. M2i is de initiator en coördinator van het project. In die hoedanigheid gaat het instituut de inzichten uit materiaalonderzoek vertalen naar kansen voor nieuwe WAAM-producten. De TU Delft neemt het samenstellen van publicaties over (toepassing van) de nieuwe methode op zich. Valk Welding gaat cursussen organiseren en studie doen naar potentiële afzetmarkten. ‘Via Grade2XL krijgen we de kans om WAAM nog sneller op de markt te brengen - en ook toepasbaar te maken voor het mkb', aldus Ramlab’s managing director, Vincent Wegener.

Bij WAAM wordt een product 3D-geprint door een lasrobot lasrupsen te laten leggen en stapelen. Het is een relatief snelle techniek in Additiv Manufacturing want de neersmeltsnelheid is ongeveer even groot als bij ‘gewoon’ lassen.

Met de inzet van WAAM kunnen de producten ook groter worden dan bij andere printtechnieken zoals SLM (Selectief Lasersmelten) en SLS (Selective Laser Sintering). De afmetingen zijn slechts afhankelijk van het werkbereik van de lasrobot. Mede daarom is de techniek ingezet voor de productie van de nieuwe voetgangersbrug over de Ouderzijds Achterburgwal in Amsterdam. De overspanning van 12,5 m lang en 6,3 m breed is in de werkplaats van roboticabedrijf MX3D door vier robots 3D geprint uit 4.500 kg. roestvast staal. Projectbeschrijving.

  • Foto boven: MX3D, © Olivier de Gruijter, foto onder: MX3D, © Adriaan de Groot.