Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Tools brandwerendheidsbepaling verzinkt staal

Op verzoek van brancheorganisatie Zinkinfo Benelux heeft Bouwen met Staal vier tools ontwikkeld waarmee de ontwerper snel (en gratis) de brandwerendheid van verzinkte staalprofielen kan vaststellen.

« terug naar Nieuws

De vierdelige ‘gereedschapskist’ bestaat uit twee tabellen, de zogeheten Euronogrammen en een XLS-rekentool. De rekentool bepaalt de brandwerendheid van verzinkt en niet-verzinkt staal, als functie van de profielfactor en de kritische temperatuur. De tool doet opgaaf van de brandwerendheid (in minuten, bij standaardbrand) van het verzinkte staalprofiel en geeft daarbij voor het vergelijk ook de brandwerendheid van hetzelfde profiel in ónverzinkt staal. De tool kan ook de staaltemperatuur van verzinkt en onverzinkt staal berekenen, bij een opgegeven profielfactor en brandduur.

De vier tools zijn kosteloos te downloaden van de webpagina Brandwerendheid van verzinkt staal van het on-line BrandInformatieSysteem (www.brandveiligmetstaal.nl) van Bouwen met Staal. De achtergronden van de tools en tips en voorbeelden voor de praktische inzet zijn vastgelegd in het artikel ‘Verzinkt staal warmt trager op’ in de oktober 2019-editie van het vakblad Bouwen met Staal.

Voor een beknopte toelichting op de nieuwe ontwerphulpmiddelen kunt u terecht in het oktobernummer van de nieuwsbrief Brandveilig+Staal.

  • Foto: bedrijfsgebouw Krachtig Koppel, Berkel-Enschot, met verzinkte staalconstructie (architectenbureau Equipe, © Rianne Vrijdag).