Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Vervolg-onderzoek AZ-stadion op handen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft afgelopen dinsdag vervolg-onderzoek aangekondigd naar de directe en achterliggende oorzaken van het instorten van een deel van de tribuneoverkapping van het AZ-stadion in Alkmaar.

« terug naar Nieuws

Bij het vervolg-onderzoek gaat het OVV zowel het ontwerp, de vergunningverlening en de bouw als het beheer en onderhoud van het stadion onder de loupe nemen. Het onderzoek volgt op de inventariserende OVV-studie waarvan de resultaten afgelopen vrijdag (16 augustus) wereldkundig zijn gemaakt. De inventarisatie wijst uit dat de instorting is veroorzaakt door falende lasverbindingen. Waardoor deze lasverbindingen zijn bezweken, is nog niet vastgesteld en voer voor nader onderzoek.

Een van de vier hoofdspanten van de overkappingsconstructie, bezweken door falende lasverbindingen bij de boven- en onderregel (© Onderzoeksraad voor Veiligheid).

Bij de inventarisatie zijn ook enkele breuken en vermoedelijke scheuren opgemerkt bij verbindingen van kapdelen die nog niet zijn bezweken. Het risico daarop is echter acuut, vindt de Onderzoeksraad. Daarom dringt OVV bij AZ, als eigenaar van het stadion, aan op controle van de stabiliteit en sterkte van de constructie en het treffen van de benodigde maatregelen. De gemeente Alkmaar dient hierop als vergunningverlenende instantie toe te zien, aldus het OVV.

Breuklijn in lasverbinding bij een bovenspant in nog niet bezweken kapdeel (© Onderzoeksraad voor Veiligheid).

Naast het OVV-onderzoek voert ook Royal HaskoningDHV momenteel een inspectie uit van de constructie. Dat gebeurt in opdracht van AZ. Het ingenieursbureau verwacht eind deze maand de inspectieresultaten bekend te maken. Op basis hiervan gaat AZ een herstelplan opstellen.

Mede naar aanleiding van vele aanvragen van media heeft de gemeente Alkmaar de officiële documenten aangaande het AZ-stadion openbaar gemaakt op haar website. Hier zijn onder meer de vergunningen, constructietekeningen en veiligheidsverklaring te vinden.