Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Andus Group overgenomen

Andus Group is nu eigendom van investeringsmaatschappij Gilde Equity Management. De overname van de Andus Group vormt de nieuwe stap in de opvolging van oprichter en grootaandeelhouder Tom van Rijn.

« terug naar Nieuws

Andus Group is nu eigendom van investeringsmaatschappij Gilde Equity Management. De overname van de Andus Group vormt de nieuwe stap in de opvolging van oprichter en grootaandeelhouder Tom van Rijn. Per 1 september 2018 trad Van Rijn al terug als directievoorzitter van het concern. Inmiddels heeft hij zijn verantwoordelijkheden binnen de onderneming verder afgebouwd dan wel overgedragen. Ook na de overname door Gilde blijft de dagelijkse bedrijfsleiding berusten bij de huidige directie van de Andus Group: Jaco Lemmerzaal, Marcus Schuchmann en als directievoorzitter Wiebe van den Elshout.

De zittend directievoorzitter bedankt zijn voorganger en kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe eigenaar: ‘Meer dan 100 jaar ervaring ligt ten grondslag aan de sterke positie die Andus Group wereldwijd heeft opgebouwd binnen de industrie: een sterke, betrouwbare partner voor haar klanten, werkend volgens de hoogste veiligheids-en kwaliteitsnormen. Na ons succes van de afgelopen jaren staan we met Andus Group aan de vooravond van de volgende groeifase. We hebben daarbij in Gilde een ambitieuze partner gevonden die past bij onze ondernemende groepscultuur. Gilde kan ons helpen verder te investeren in de uitbreiding van onze dienstverlening en onze internationale groeiambities te versnellen.’

Ook Bas Glas, partner bij Gilde, ziet het optrekken met de Andus Group helemaal zitten: ‘We zijn trots dat we als Gilde invulling kunnen geven aan de bedrijfsopvolging. Gilde erkent ook de kracht van Andus Group en ziet dat haarproducten en diensten essentieel zijn voor haar klanten en dat Andus Group goed gepositioneerd is voor de toekomst. We kijken uit naar de samenwerking en de verdere internationale groei van Andus Group. We hebben het vertrouwen in de strategie die hiervoor is uitgezet’.

Vertrekkend oprichter Tom van Rijn heeft hoogstpersoonlijk de basis gelegd voor de Andus Group met de overname, in 1997, van BNG Staalconstructie door de RijnDijk Staalgroep, later omgedoopt tot Andus Group. Vervolgens werden in de loop der jaren onder meer Lengkeek Staalbouw, Van der Cammen, Wijnker Van Lint Staalbouwers, HSM, maar ook FIB Industries (rvs procesapparatuur) en HVL Armada (abri’s, infozuilen, stallingen) ingelijfd.

Vijfentwintig jaar later telt de Andus Group 14 werkmaatschappijen in Nederland, België, Duitsland, Slowakije en Zweden. Gezamenlijk zijn ze goed voor een jaaromzet van zo’n 250 miljoen euro en werkgelegenheid aan ruim 650 mensen. De werkmaatschappijen zijn verdeeld over de divisies Refractories (waaronder vuurvaste bekledingen), Specialities (zoals gietwerk en rvs apparatuur) en Steel Structures.

De bedrijven binnen Steel Structures zijn actief in ontwerp, engineering, fabricage en montage van onder meer bruggen, sluiscomplexen en grote offshore-platformen. Recente referenties in die derde categorie zijn Borssele Alpha en Beta, de twee windenergie-transformatieplatforms van TenneT in de Noordzee, geleverd door werkmaatschappij HSM Offshore.

Gilde Equity Management (GEM) is een onafhankelijke investeringsmaatschappij die sinds midden jaren ’90 vooral middelgrote, internationaal opererende ondernemingen heeft aangetrokken. Eerder investeerde GEM bijvoorbeeld in laarzenfabrikant Dunlop, technisch groothandel Wasco, adviesbureau Eiffel en de retailers Kwantum en Leen Bakker.