Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Australië zit met brug in de maag

In Australië wordt getwijfeld aan de constructieve veiligheid van een brug die in Maleisië wordt gebouwd met Chinees staal.

« terug naar Nieuws

De nieuw aan te leggen fiets- en voetgangersbrug naar een nieuw peperduur stadion in Perth, West-Australië, is nog in uitvoering. De eerste segmenten van de 400 m lange brug met een maximale hoogte van 65 m worden dit voorjaar verwacht, maar omdat geen akkoord door een plaatselijk ingenieursbureau is gegeven, is men ‘bijzonder bezorgd’ over het laswerk en de controle daarop.

Er is wel toezicht op de productielocatie, maar volgens het plaatselijk ingenieursgilde is dat niet voldoende; een plaatselijk ingenieursbureau moet toetsen op bouwregelgeving van het land. Gezien de lange overspanning en functie bij populaire publieksevenementen kunnen zich veel mensen op hetzelfde moment op de brug bevinden.

De kwestie raakt de toch al gevoelige, protectionistische snaar van het land waarin de staalbouw te hoop loopt tegen staalimport (vooral dunne plaat). Het openbaar bestuur van West-Australië is er ook door in verlegenheid gebracht; ze waren zich er ‘niet van bewust’ dat de brug overzees werd gebouwd. Als ze dat hadden geweten, waren ze niet akkoord gegaan met het ontwerp.

 

Bron en beeld: WA Today