Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Bijzondere brug voor Katwijk

Aannemerscombinatie Strukton Infratechnieken/BSB Staalbouw en architect Syb van Breda & Co gaat over de Oude Rijn tussen Valkenburg en Oegstgeest een slanke draaibrug bouwen.

« terug naar Nieuws
Bijzondere brug voor Katwijk

De combinatie won de onlangs integrale aanbesteding van de ‘Navigator’, een draaibrug voor fietsers en voetgangers die horizontaal opendraait, voor optimale zichtlijnen van het scheepvaartverkeer, hoewel de karakteristieke schuine pyloon een andere werking suggereert.

Het contragewicht is bovenin de 12m hoge pyloon opgenomen; het val wordt zodanig uitgebalanceerd dat relatief weinig energie wordt verbruikt. In het dek komen subtiele verwijzingen naar het draaimechanisme van de brug en het zeegaande imago van Katwijk, gebaseerd op nautische instrumenten zoals de kaartplotter. Behalve verwijzen naar de genius loci is Syb van Breda er ook weer in geslaagd vrijwel alle functies in de constructie te integreren.

Volgens planning wordt de fietsbrug eind 2018 in gebruik genomen. De plannen worden op dinsdag 16 mei om 19.30 uur gepresenteerd in hotel Holiday Inn aan de Leidse Schouwweg in Leiden.