Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Brug met dissipatieve elementen

Voor een brug die mogelijk in Seattle boven een tunnel wordt gebouwd, zijn elementen ontwikkeld die in de kreukelzones van de constructie bewegingsenergie kunnen opnemen.

« terug naar Nieuws

Dit meldde vrijdag Citylab.com. De brug zou in staat moeten zijn om vervormingen die optreden bij een aardbeving met een kracht van 7.2 op de Schaal van Richter te kunnen absorberen, zonder significante schade aan de hoofddraagconstructie.

De maatregelen schuilen in de gewapende betonkolommen waarvan de staven ter plaatste van de verbindingen/opleggingen bestaan uit een kostbare legering van nikkel en titanium. Belangrijkste verschil met gewoon wapeningstaal is dat deze staven niet alleen flexibel zijn, maar ook weer terugkeren naar hun oorspronkelijke stand. Aan het beton wordt een kunststofvezel toegevoegd dat een zekere mate van buiging toestaat.

Onderzoeker en bedenker Saiid Saiidi van het Eartquake Engineering Lab van de Universiteit van Nevada, Reno, maakt een interessante rekensom waaruit blijkt dat bij de maatregel de kosten, ongeveer negentig procent meer dan gebruikelijk, duidelijk uitgaan voor de baten. Saiidi doet al zestien jaar onderzoek naar toepassing van materialen die een aardbeving van 7.5 kunnen weerstaan. Seattle zou hiermee de eerste zijn.