Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Brug met schaalconstructie onderhoudsarm en duurzaam

De gemeente Hengelo gunt de vervanging van de oude Boekelosebrug aan Dura Vermeer en Ney & Partners.

« terug naar Nieuws

Het ontwerp won op innoverende aspecten, architectuur en duurzame ontwerpkeuzes. Het betreft een integraalbrug die ook met vernieuwende 3D technieken EBMR (Engineer and Build in Mixed Reality) wordt ontworpen. Start bouw is september 2017.

De nieuwe Boekelosbrug over het Twentekanaal is onderdeel van de laan 'Hart van het Zuid'; de verbinding tussen het centrum van Hengelo en de A 35. Het project is een winnend ontwerp voor een design en build wedstrijd van Dura Vermeer en Ney & Partners dat beantwoord aan de eisen van de bouwheer.

De brug zonder bovenbouw of externe structuur overspant het kanaal van landhoofd tot landhoofd. Het brugdek en de landhoofden versmelten tot één geheel. Dit is een integraalbrug, dus zonder oplegtoestellen en klassieke voegovergangen. Het brugdek wordt gevormd door een gebogen stalen schaal die de hoofdstructuur van de brug vormt. Twee langsliggers en enkele dwarsverstijvers verstijven de brugdekschaal aan de bovenzijde.

De schaalconstructie vormt de bekisting voor een opvulling in licht schuimbeton, waarmee een nieuwe typologie ontstaat. De klassieke opdeling brug, landhoofd, keerwanden bestaat niet meer, allen liggen in dezelfde continue oppervlakte. Het bijzondere ontwerp wordt benadrukt door de leuning en de verlichting. De leuning op de brug wordt tot onder de brug door getrokken, om de continue beweging in de vormgeving van de brug nog extra te ondersteunen. Zo krijgt de doorgaans verwaarloosde onderzijde van de brug een hogere kwaliteit.

De verlichting in de brug en de bekabeling zijn opgenomen in het ontwerp. Rond en onder de brug is ledverlichtig voorzien,. Met de integratie van de zonnepanelen in het asfalt wegdek voorziet de brug in haar eigen energie voor onder andere de verlichting. Duurzame oplossing zijn naast de slanke constructie ook de keuze voor een poedercoating voor de stalen onderdelen die toekomstig onderhoud beperkt.

Bron en beeld: Ney & Partners