Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Complexe opgave van beton naar staal

Het Snøhetta-ontwerp van de universiteitsbibliotheek in Philadelphia ondergaat hetzelfde ‘lot’ als het stationsgebouw in Arnhem.

« terug naar Nieuws

Terwijl de funderingswerkzaamheden onderweg waren, moest het constructief ontwerp van de bibliotheek op de campus van de Temple universiteit door de constructeurs van LERA in vier maanden tijd worden omgezet van beton naar staal. Vervolgens is het mes in het contract gezet en opgedeeld, is oplevering met zeker een jaar uitgesteld en zullen de kosten anders uitvallen.

In een uitgebreid artikel belicht Engineering News Record oorzaak, gevolg en consequenties van de operatie. De ontwerpers van het New Yorker architectenbureau hadden het in beton gedacht, om esthetische redenen, maar druk op de betonprijzen en toepassing van een nog onvoldoende gangbaar vloersysteem voor dit type project deden de uitvoerende partijen op hun schreden terugkeren.

Voordeel is dat handelsmerk van de architectuur, een uitkraging die in beeldtaal en materialisering is doorgezet naar het interieur en de academische uitwisseling van kennis en inzicht in de Griekse oudheid moet doen herleven, nu relatief eenvoudiger is uit te voeren met een vakwerk waarop vijf andere vakwerken aansluiten.

Bijzonder aan het project is de opslag van de collectie. Met hulp van robotica worden 1,8 miljoen boeken ontsloten in een drie verdiepingen hoge magazijnopstelling in staal dat 35.388 bakjes uitgevoerd in rvs huisvest.  

Bron en beeld: ENR.com