Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Consortium voor zwaarste 3D-geprinte kraanhaak

Huisman en RAMLAB zijn een project gestart voor de productie van een grote offshore kraanhaak met WAAM.

« terug naar Nieuws

De 3D-printtechnologie Wire & Arc Additive Manufacturing (WAAM) is op dit moment de meest beproefde methode voor staalproducten die ook in aanmerking komen voor certificering.

De drie classificatiebureaus die voor offshore en maritieme toepassing een woordje meespreken, DNV GL, Bureau Veritas en ABS, zijn bij het project aangesloten. In samenwerking met deze bureaus zal de 3D-geprinte offshore kraanhaak niet alleen een drievoudige certificering krijgen, maar kan er ook een belangrijke stap gemaakt worden in de vaststelling van regels voor 3D-geprinte producten voor de maritieme en offshore industrie. Voestalpine Böhler Welding treedt toe tot het consortium voor materieel en expertise op het gebied van materiaal. Autodesk biedt ondersteuning  met de noodzakelijke software.

De haak is gebaseerd op een ontwerp van de Huisman viertandhaak en zal met de voordelen van 3D-printtechnologie ‘hol’ worden gemaakt, vergelijkbaar met de bekende ‘hollow tech’-techniek in (race-)fietsonderdelen. Dit levert besparing op het gebied van materiaalverbruik en productiedoorlooptijd op en soms - afhankelijk van productontwerp en de toepassing - optimalere mechanische eigenschappen. De haak zal een buitenmaat krijgen van meer dan 1x1 m en bijna 1000 kg wegen. Dat maakt het 's werelds grootste 3D-geprinte stalen product in termen van gewicht, zo meldt Huisman in een persbericht.

De Safe Working Load (SWL) van de haak wordt 325mt. Begin dit jaar testte Huisman al met succes een 3D-geprinte offshore kraanhaak met een SWL van 80mt.