Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Constructeur van het jaar: Pim Peters

Pim, directeur van IMd Raadgevende Ingenieurs, is gisteren verkozen tot Constructeur van het jaar 2017. Het Aanstormend Talent 2017 heet Steven Schoenmakers, hoofdconstructeur bij Van Rossum Raadgevende Ingenieurs.

« terug naar Nieuws

Gisteren (woensdag 17 mei) tijdens de drukbezochte Constructeursdag 2017 bij Tata Steel in IJmuiden is Pim Peters, directeur van IMd Raadgevende Ingenieurs, verkozen tot Constructeur van het jaar 2017. De prijs voor het Aanstormend talent van 2017 is voor de 27-jarige Steven Schoenmakers, werkzaam als hoofdconstructeur / projectleider bij Van Rossum Raadgevende Ingenieurs.

Ir. Pim Peters (1966) vormt samen met ing. Rob Stark en ir. Remko Wiltjer de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs in Rotterdam. Als raadgevend ingenieur heeft Pim de afgelopen 20 jaar vele constructies ontworpen, gastcolleges verzorgt aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, afstudeerders begeleid en regelmatig gepubliceerd in vakbladen. Daarnaast is Pim Peters specialist in duurzaam construeren. Hij initieert onderzoek naar duurzaamheid in constructies en bedenkt en levert methoden waarmee constructeurs al in de ontwerpfase de duurzaamheid van constructies kunnen berekenen en constructievarianten al in een vroeg stadium kunnen vergelijken. ‘Daarmee is hij trendsettend in de sector’, aldus de jury. ‘Hij levert een belangrijke bijdrage aan deskundigheid en initiatieven die nu meer dan ooit nodig zijn voor de grote maatschappelijke vraagstukken van dit moment.’

Ook heeft de jury veel lof voor de wijze waarop Pim duurzame constructieve oplossingen introduceert in de ingenieurspraktijk. De jury: ‘Hij benut ruimte voor innovatie en vernieuwing in oplossingen en materiaalgebruik, bijvoorbeeld in het project Hoogstraat in Rotterdam met de grootschalige toepassing van tweedehands profielen uit andere gebouwen’. In plaats van recycling wordt staal in dit project hergebruikt als bouwdeel.

Pim Peters studeerde in 1991 af aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft. Hij staat ingeschreven in het Constructeursregister als Registerontwerper (RO).

Mogelijk kent u Pim ook van televisie. Eind februari van dit jaar trad hij, samen met Rob Stark, op in de SBS 6-documentaire 'Bouwen aan de Toekomst'. Hierin houden de beide IMd-directeuren een inspirerend pleidooi voor hergebruik van gebouwen met een staalconstructie en voor toepassing van het 'donorskelet': het hergebruiken van oude staalprofielen in nieuwe constructies. Bekijk de film (YouTube). De documentaire maakt deel uit van een driedelige tv-reeks over staal als duurzaam bouwmateriaal.

Ir. Steven Schoenmakers (1990) van Van Rossum Raadgevende Ingenieurs is volgens de jury met recht het Aanstormend talent van 2017. ‘Steven is binnen een indrukwekkend tijdsbestek van 4 jaar opgeklommen naar hoofdconstructeur en projectleider van bijzondere projecten, waaronder het Nhow RAI hotel en gebouw Pontsteiger, beide in Amsterdam’. Steven studeerde in 2013 af aan de TU Eindhoven met onderzoek naar het modelleren van discrete scheurvorming. Met dit afstudeeronderzoek werd hij genomineerd voor de VABOR studieprijs 2014 en ontving hij een eervolle vermelding bij de ENCI studieprijs 2014. Tijdens zijn studie was hij tevens voorzitter van studievereniging Koers van de TU Eindhoven.

 

De prijzen voor de Constructeur van het jaar en het Aanstormend Talent van het jaar worden (jaarlijks) toegekend door VNconstructeurs, Betonvereniging en Bouwen met Staal, op voordracht van de Toetsingscommissie van het Constructeursregister RC/RO. De jury stond dit jaar onder voorzitterschap van Jack Amesz (Gemeente Den Haag). De kandidaten werden beoordeeld op onder meer duurzaamheid, toepassing van innovatie, kennis en prestaties in het vakgebied en de bijdrage aan het uitdragen van het constructeursvak onder constructeurs, andere disciplines binnen de bouw en het brede publiek.