Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Drie kandidaten Prins Friso Ingenieursprijs

De Prins Friso Ingenieursprijs 2021 van KIVI nadert de ontknoping. Woensdag 17 maart a.s., tijdens de Dag van de Ingenieur, wordt de winnaar bekend gemaakt. Drie ingenieurs staan op de shortlist.

« terug naar Nieuws

Een van de drie kanshebbers heet Abeje Mersha, leider van een Raak MKB-onderzoeksproject waarin Saxion, NHL Stenden, Universiteit Twente, acht MKB-bedrijven en vijf publieke organisaties waaronder Rijkswaterstaat, politie en brandweer samen optrekken. Binnen het project wordt gewerkt aan een autonome securitydrone, die op elk gewenst moment inzetbaar is bij crisissituaties.

David Fernandez Rivas is de tweede genomineerde. Deze universitair hoofddocent en zijn team aan de Universiteit Twente ontwikkelen ‘een spuitje zonder prik’, een methode om medicijnen in te brengen zonder dat daarvoor een injectienaald nodig is. In de nieuwe methode worden druppels geneeskrachtige vloeistof dwars door de (vaak stugge) opperhuid ‘gelanceerd’, om in het daaronder liggende weefsel af te remmen en te landen.

Derde gegadigde is Rob Dijcker van Witteveen+Bos. Bij het ingenieursbureau leidt hij +Circulair Design: de ontwikkeling van een dashboard (foto) dat de circulariteit van een bouwkundig of installatietechnisch ontwerp in beeld brengt. Het dashboard moet ’t de ontwerper gemakkelijker maken om duurzaam en toekomstbestendig te ontwerpen. Dat doet de tool bijvoorbeeld door ontwerpvarianten met elkaar te vergelijken op mogelijkheden van hergebruik. Het dashboard laat zien welke onderdelen direct herbruikbaar zijn, welke onderdelen recyclebaar en welke delen (helaas) verworden tot afval. ‘Juist dit laatste is belangrijk.’, vindt Dijcker. ‘Daardoor wordt de ontwerper zich bewust van de tijdelijke aard van de materialen in het ontwerp.’

Vorig jaar ging de Prins Friso Ingenieursprijs naar ir. Bas Reedijk, hoofd van de afdeling Water van BAM Infraconsult. Hij was onder meer betrokken bij de ontwikkeling van het XblocPlus, een innovatief betonnen golfbrekerelement voor lange, rechte structuren zoals de Afsluitdijk.