Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

EIB: ‘Bouwsector blijft sterk groeien’ (2)

Al sinds 2015 neemt de productie in de bouwsector flink toe. Het afgelopen jaar liet de bouw wederom een forse groei noteren: 6,5%. Ook in 2019 en 2020 gaat deze groei onverminderd voort, maar vanaf 2021 komt de bouw in een rustiger vaarwater. Dat blijkt uit het recente onderzoek ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2019’ van het EIB (Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid).

« terug naar Nieuws

Na zes jaren van stevige groei komt de bouwproductie op middellange termijn tot bedaren. Bij aanvang van de periode 2021–2023 ligt de productie op een niveau van 77 miljard euro. Dat is 10% boven het huidige niveau en eveneens 10% boven het niveau van vlak vóór de crisis. Zowel in 2021 als 2022 en 2023 neemt de productie jaarlijks met 2 tot 3% toe, zo verwacht het EIB. Eind 2023 komt het productieniveau dan uit op zo’n 83 miljard euro.

Het streven naar duurzaamheid gaat er volgens het EIB voor zorgen dat ook op middellange termijn een solide groei haalbaar is bij een toch hoog productieniveau. Duurzaamheid werkt door in de nieuwbouw, waarbij het productievolume per woning of gebouw blijft stijgen. Ook in de bestaande gebouwenvoorraden (woningen, kantoren, overige functies) geeft de versterkte focus op duurzaamheid een steeds grotere impuls aan herbestemmingen, renovaties en meer kleinschalige aanpassingen van bestaande bouw. Verder wint verduurzaming ook steeds terrein bij nieuwbouw en renovatie in de infrastructuur.

De werkgelegenheid in de bouw neemt in de periode 2021-2023 met 17.000 arbeidsjaren toe. Dat komt neer op een groei van 1¼% per jaar. De groei is dan wel merkbaar afgevlakt in vergelijking met de huidige groei. Vanaf 2021 stijgt het aanbod van arbeid vanuit de opleidingen, waardoor de arbeidsmarkt in die drie jaren weer goed in balans kan komen. Eind 2023 zit de bouw waarschijnlijk op bijna 485.000 arbeidsjaren. Daarmee is de werkgelegenheid in de sector voor het eerst weer boven het niveau van net vóór de crisis.

  • Een gedrukt exemplaar van het onderzoeksrapport ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2019’ is hier te bestellen.
  • Foto's: New Main, het hoofdkantoor van EPO in Rijswijk in aanbouw (© Skyscraper City) en in opgeleverde staat (per half 2018, © Ossip van Duivenbode). (Architectuur: Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners, constructief ontwerp: Zonneveld Ingenieurs, staalconstructies: RijnDijk.)