Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

EIB luidt noodklok: ‘Overheid moet bouw te hulp schieten’

In de Nederlandse bouwsector staan als gevolg van de coronacrisis tienduizenden banen op de tocht. Overheidsingrijpen is geboden om te voorkomen dat de sector door de crisis wordt uitgehold. Dat stelt het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) na recente studie in opdracht van de regering.

« terug naar Nieuws

Vorig jaar was de bouwsector volgens het EIB nog goed voor een productievolume van 74 miljard euro en werd werkgelegenheid geboden aan circa een half miljoen mensen.

Indien het huidige overheidsbeleid niet wijzigt, komt het volume dit jaar uit op 62 miljard euro, waarschuwt het EIB. Bovendien is in 2021 nog geen herstel te verwachten, omdat een sector als de bouw pas in een later stadium de gevolgen van een economische crisis ondervindt.

Nu al kampt de bouw met slinkende orderportefeuilles en minder offerteaanvragen, constateert het EIB. Daarbovenop komen de afnemende investeringsbereidheid van consumenten en bedrijven als gevolg van de crisis en de voortdurende problemen rond vergunningsverlening door de maatregelen rond stikstofdepositie en PFAS.

Verwijzend naar eerdere crises (waaronder die vanaf 2008) pleit het EIB voor snelle overheidsmaatregelen om de sector tijdens de huidige crisis overeind te houden. Zo is het instituut voorstander van maatregelen om de financieringsproblemen van starters op woningmarkt op te lossen, bijvoorbeeld door meer startersleningen te verstrekken of de grens van de Nationale Hypotheek Garantie te verhogen. Ook zou de overheid zelf meer moeten investeren in de bouw. Dat kan onder meer via een publiek opkoopfonds voor het tijdelijk op voorraad bouwen van woningen. Ook wil het EIB een tijdelijke verlaging van het btw-tarief bij verbouwingen.

Alle maatregelen bij elkaar kunnen volgens het EIB resulteren in het behoud van 28.000 banen, waarvan 19.000 in de bouwnijverheid. De kosten van het maatregelpakket bedragen naar schatting 1,7 miljard euro. Daartegenover staat een totale besparing van zo’n 1 miljard euro op uitkeringen.

  • Het rapport van de EIB-studie ‘Crisis en crisismaatregelen in de bouw’ is hier als PDF te downloaden. De voorgestelde overheidsmaatregelen worden belicht in een afzonderlijke PDF.
  • Foto: bouw Technovacollege, Ede (© cepezed | Lucas van der Wee).