Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

En schoon is uw schroot

Purified Metal Company (PMC) heeft begin deze maand het startsein gegeven aan de bouw van haar ‘circulaire staalfabriek’ in Delfzijl.

« terug naar Nieuws

De fabriek dient in 2020 in bedrijf te zijn en dan op jaarbasis tot 150.000 ton verontreinigd staalschroot schoon te maken. Dat zal gaan volgens een nieuw proces, ontwikkeld door PCM en inmiddels gepatenteerd. Het vervuilde schroot wordt daartoe in een afgesloten staalbad van 1550 ºC gesmolten. Schroot van bijvoorbeeld oude treinen en schepen kan vervuild zijn met asbest. In het hete staalbad worden alle soorten asbest vernietigd en omgezet in componenten die zich al in het bad bevinden: siliciumoxide, magnesiumoxide en water.

In hetzelfde PCM-proces wordt het staalschroot ontdaan van eventuele zware metalen. Daarbij kan ’t gaan om kwik dat veelal wordt aangetroffen in gasbuizen of op boorplatforms of om Chroom VI dat kan voorkomen in de verflaag op oude staalconstructies.

Het gereinigde staalschroot is vervolgens te gebruiken als grondstof voor de fabricage van nieuw staal. PMC levert het schone schroot in de vorm van Purified Metal Blocks (PMB), inclusief opgaaf van de chemische samenstelling. De blokken wegen gemiddeld zo’n 10 kg en gaan in een batch van 20 ton per container naar de afnemer.

De opdracht voor de bouw van de fabriek is in 2018 verleend. Bij engineering en uitvoering van de fabriek zijn Küttner, Royal HaskoningDHV en Visser Smit Bouw betrokken. PMC verwacht dat de fabriek, meteen vanaf de ingebruikname in 2020, zo’n 68 arbeidsplaatsen oplevert.