Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Engineering Award voor Nieuwe Botlekbrug

De Nieuwe Botlekbrug is de Special Engineering Award van de ECCS toegekend.

« terug naar Nieuws

De uitreiking van de tweejaarlijkse European Steel Bridge Awards 2016 vond vorige week plaats in Stockholm. De prijs is bedoeld voor creatieve en excellente toepassing van staal in brugconstructies. Naast de hoofdcategorieën verkeersbruggen en spoorbruggen wordt een winnaar aangewezen in de categorieën fiets- en voetgangersbruggen. Dit jaar beslooot de jury ook een speciale Social and Research Award, en een Engineering Award.

De Nieuwe Botlekbrug wordt geroemd als ‘voorbeeld van buitengewoon ingenieurswerk, omdat het de mogelijkheden van staal voor precieze en complexe constructies tentoonspreidt’.

‘This new bridge brings substantial improvements to road, rail and ships traffic conditions in the area. The bridge has two lifting spans, each span with 102.5 m, and a deck composed by three longitudinal truss girders. The steel structure enables to comply with the required precision and limited tolerances for the railway tracks and expansion joints. The concept is a convincing solution to this very complex situation. The challenging fabrication and erection processes are also remarkable achievements.’ Aldus de jury.

De brug werd ook ingezonden voor de Nationale Staalprijs. Op deze website is een uitgebreide omschrijving van het project te vinden.

Hoewel de Nieuwe Botlekbrug architectonisch en constructief fraaie kwaliteiten bezit, is het minder goed gesteld met het karma ervan; niet alleen ‘schittert’ het project in een boek over prijsduiken, ook wordt de brug sinds ingebruikname geplaagd door storingen. Zo moest twee weken geleden alweer een omloopwiel worden vervangen.

Klik hier voor alle winnaars van de European Steel Bridge Awards 2016, die over het algemeen vooral uitmunten in slankheid. Uit Nederland waren ook de Nieuwe Heemsteederbrug en de Blauwe Klap genomineerd.