Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Fieldlab Smart Welding Factory in bedrijf

In het ROC van Twente in Hengelo huist sinds kort het Fieldlab Smart Welding Factory (SWF). Hier zetten zes R&D- en ICT-engineers, onder aanvoering van projectdirecteur Ard Hofmeijer, zich in voor de toepassing van lasrobots voor kostenefficiënte, industriële enkelstuksproductie.

« terug naar Nieuws

Bij haar R&D-activiteiten kijkt het SWF niet uitsluitend naar het lasproces zelf, maar ook naar het lassen als onderdeel van de gehele procesketen, inclusief de inzet van systemen als CAD en ERP. ‘Het is ons doel om bedrijven te helpen bij de digitale transitie. Dat betekent het ontwikkelen van software, systemen en processen’, aldus Hofmeijer.

Het Fieldlab Smart Welding Factory beschikt voor een periode van drie jaar over een budget van 2,1 miljoen euro. Hiervan heeft het Europese EFRO-fonds 1 miljoen euro bijgedragen. De andere 1,1 miljoen is ingebracht door zeven industriële bedrijven: Aebi Smit uit Holten, Contour (Winterswijk), Exerion (Ulft), Hoekman Roestvast Staal (Nieuwleusen), Pan Oston (Raalte), Stork Thermeq (Hengelo) en Wivé (Nunspeet). In het Fieldlab kunnen de zeven ondernemingen hun eigen ideeën en oplossingen ontwikkelen, desgewenst met ondersteuning van de SWF-engineers. In het Fieldlab kunnen ze bijvoorbeeld robots, cobots of software testen en nieuwe kennis met elkaar delen.

Streven van het zevental is om zelf uit te groeien tot een Smart Welding Factory. Op dit moment vormen ze gezamenlijk het zogeheten SWF Livinglab dat de transitie wil maken naar een hoger niveau van gerobotiseerd lassen. Het Livinglab heeft inmiddels navolging gekregen in een tweede Livinglab. Hierin nemen deel: Nooteboom Trailers (Wychen), Gunnebo (Doetinchem), Breman Machinery (Genemuiden), Stanstechniek Gaanderen, VSMI (Varsseveld) en Van Raam Fietsen (Varsseveld).

De bedrijven in het tweede lab willen daarbij gebruik maken van de kennis die de bedrijven in het eerste lab al hebben opgebouwd. Voor die kennisoverdracht organiseert het Fieldlab geregeld bijeenkomsten. Nog eens drie Livinglabs – in Noord Nederland, regio Eindhoven en regio Bergen op Zoom/Breda – verkeren in staat van oprichting.

Op regionaal niveau werkt een SWF Livinglab samen met SWF Skillslab. Hier kunnen de Livinglab-bedrijven hun lasrobotprogrammeurs laten opleiden. De huidige Livinglabs maken daartoe gebruik van de faciliteiten van SMEOT in Hengelo en AT Techniek Opleidingen in Terborg. De Livinglabs in oprichting kunnen straks terecht bij ROC Friesche Poort (Drachten), Teclab Eindhoven en Centrum voor Techniekopleidingen (Etten Leur).

www.smartweldingfactory.com

• Foto: Hoekman Roestvaststaal