Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Forum Groningen: BNA Beste Gebouw van het Jaar 2020

Afgelopen donderdag (22 oktober, tijdens een feestelijke livestream, is Forum Groningen bekroond tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2020.

« terug naar Nieuws

Sinds eind november vorig jaar fungeert Forum Groningen als het centrale ‘kunst- en cultuurwarenhuis’ van de stad Groningen. Middenin het oude stadshart biedt het gebouw een scala aan publieke functies, uitgestald op gestapelde binnenpleinen die via de roltrappen in het atrium kunnen worden ‘ontdekt en beleefd’. Het exterieur is een belevenis op zich: hellende en taps toelopende natuurstenen gevels, in de lucht gehouden door een aardbevingsbestendige draagconstructie van stalen vakwerken met staalplaat-betonvloeren tussen twee stabiliteitskernen van gestort beton. NL Architects en ABT tekenen voor het ontwerp, in opdracht van de gemeente Groningen.

De jury BNA Beste Gebouw van het Jaar, dit jaar onder aanvoering van oud-politica Neelie Kroes, vindt het knap hoe de architecten deze kolos op de krappe locatie achter de Grote markt hebben laten landen, waarbij de beschikbare ruimte maximaal is benut. Nog veel indrukwekkender is het gebouw zelf, dat sterk contrasteert met de omgeving, maar ook past in deze stad met zijn moderne architectuur. Maar bovenal waren we onder de indruk van de bruisende binnenwereld, waar studenten boven hun boeken hangen, kinderen spelen en gezinnen een dagje uit beleven. Een gebouw met een enorme aantrekkingskracht en verblijfskwaliteit, dat in alle opzichten een verrijking is voor de stad, als icoon, cultuurwarenhuis, panoramabalkon en als stadshuiskamer.’

© Marcel van der Burg.

Als winnaar van deze 15e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar gaat Forum Groningen de boeken in als ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’ in het jaar 2020. Daartoe moest Forum wel eerst negen andere gegadigden van zich af schudden. Vier van deze negen genomineerden gingen met een categorieprijs aan de haal:

categorie Identiteit & Icoonwaarde:

Park Paviljoen Het Nationale Park de Hoge Veluwe, Otterlo (De Zwarte Hond & Monadnock, © Stijn Bollaert)

categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie:

Fenix I, Rotterdam (Mei Architects and planners, © Ossip van Duivenbode)

categorie Particuliere Woonbeleving:

Tiny Holiday Home, Vinkeveen (i29 Architects, © Ewout Huibers)

categorie Stimulerende Omgevingen:

Uitbreiding Rietveldacademie en Sandberg Instituut, Amsterdam (Fedlev i.s.m. Hootsmans Architectuurbureau, © Franzi Mueller Schmidt, Johannes Schwartz, Jeroen Verrecht)

De Publieksprijs werd toegekend aan Domusdela, de veelomvattende restauratie en renovatie met aanvullende nieuwbouw van het voormalig klooster Mariënhage in Eindhoven.

Diederendirrix en En|En, © Ossip van Duivenbode

Aan BNA Gebouw van het Jaar 2020 deden in totaal 103 gebouwen mee.