Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Francesco Veenstra wordt nieuwe Rijksbouwmeester

Architect Francesco Veenstra is vanaf 1 september 2021 de nieuwe Rijksbouwmeester. Per die datum volgt hij Floris van Alkemade op.

« terug naar Nieuws

Naast Rijksbouwmeester fungeert Francesco per 1 september volgend jaar tevens als voorzitter van het College van Rijksadviseurs. In dit college starten Jannamarie de Jonge en Wouter Veldhuis op 1 december a.s. als Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving.

Francesco Veenstra (1973) is opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en sinds 2017 partner bij Vakwerk architecten in Delft. Daarvoor was hij 22 jaar actief bij Mecanoo. Van 2007 tot 2012 was hij ook mede-eigenaar van dit Delftse architectenbureau. In zijn periode bij Mecanoo werkte hij vooral aan publieksgebouwen, zoals de bibliotheek van Birmingham, cultuurcomplex Home in Manchester en de grootschalige vernieuwing van station Delft met nieuw Stadskantoor. Momenteel combineert hij zijn werkzaamheden bij Vakwerk met het voorzitterschap van de BNA.

Een van de twee aanstaande Rijksadviseurs heet Jannamarie de Jonge (1961). Ze is landschapsarchitect en partner bij Wing. Dit adviesbureau zet zich samen met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties in voor het duurzaam ontwikkelen en gebruiken van ruimte. Voordien was Jannamarie werkzaam in verschillende (management)functies bij gemeentelijke en provinciale overheden en onderzoeksinstituut Alterra.

In haar nieuwe adviesrol krijgt ze gezelschap van Wouter Veldhuis (1971), architect, stedenbouwkundige en partner bij MUST. Vanuit vestigingen in Amsterdam en Köln is MUST actief in stedelijke transformatie, regio- en stadsstrategieën, cartografie en onafhankelijk onderzoek. Tot 2018 gaf Wouter zes jaar lang leiding aan de masteropleiding Stedenbouw van de Academie van Bouwkunst in Rotterdam.