Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Geodetische koepel wordt congreslocatie

Het Aviodome gebouwd naar ontwerp van Buckminster Fuller wordt circulair herbouwd in Amsterdam-Sloterdijk.

« terug naar Nieuws

Afgelopen donderdag werd de aluminium koepelconstructie met een brutto vloeroppervlakte van bijna drieduizend vierkante meter in Amsterdam-West weer tot leven gewekt, nadat het veertien jaar in containers lag opgeslagen. De koepel was jarenlang onderdeel van het vroegere luchtvaartmuseum op Schiphol, waarvoor de architect Riphagen het idee van Buckminster Fuller overnam en voor het eerst op deze schaal in Europa liet uitvoeren.

Het Parool meldde enkele weken geleden al de herrijzenis van het revolutionair constructief ontwerp waarin licht bouwen met driehoeken, doorgezet naar vijf- en zeshoeken, tot kunst wordt verheven. Opdrachtgever is de Teka Groep, terwijl APR Projects uit Veenendaal de herbouw op zich neemt.

De uitvoerder heeft bouwkundige maatregelen moeten treffen en onderdelen opnieuw laten fabriceren, waaronder de montagemast, teneinde het eerste koepeldeel vorige week te kunnen hijsen. Bij de herbouw, waarvoor niets op tekening beschikbaar was, is veel aandacht besteed aan circulariteit.

De koepel wordt eind dit jaar in gebruik genomen voor congressen, beurzen en feesten.

beeld: Teka Groep