Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

German Design Award voor startstation Den Haag

Het ontwerp van het Startstation E-lijn in Den Haag heeft een ‘Special Mention’ van de German Design Award 2019 ontvangen.

« terug naar Nieuws

‘De unieke constructie van de vrijdragende overkapping roept niet alleen een open en uitnodigend beeld op, maar geeft het station bovendien een onmiskenbaar eigen karakter’, adus de German Design Council over het ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten dat ook was genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2018.

Behalve ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontvingen nog vier andere bureaus in de categorie architectuur een ‘Special Mention’. Volgens een medewerker van de organisatie staat de eervolle vermelding weiswaar ‘onder’ de winnaar, maar is de onderscheiding wel uitzonderlijk gezien de zware eisen aan deelname. ‘De Special Mention Awards gaan naar werken waarin deelaspecten van het ontwerp succesvol zijn opgelost. Deze prijs waardeert vooral de toewijding van de deelnemende bedrijven en ontwerpers.’

Aan het startstation van de lightrailverbinding in opdracht van Prorail werkten verschillende ingenieursbureaus en twee staalbouwers samen. Het constructief ontwerp staat op naam van Movares, Royal HaskoningDHV, Knippers Helbig, BAM Infraconsult en Ney & Partners. De staalconstructie werd geleverd door Jos van den Bersselaar Constructie in Udenhout en Smulders, Arendonk (B). BAM Infra, Gouda, tekende voor de uitvoering.

De andere vier eervolle vermeldingen gingen naar:

  • Uitkijktoren Pompejus in Halsteren (een staalconstructie) door RO&AD Architecten in Bergen op Zoom.
  • Renovatie bibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam (interieur) door Defesche Van den Putte in Amsterdam.
  • ‘Always Easy’, Eindhoven Airport (interieur) door DAY Creative Business Partners in Amsterdam.
  • Villa Lent (houtskeletbouw en beton) door NEXIT Architecten in Arnhem.