Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Grenfell Tower stabiel ‘dankzij’ Ronan Point

Dat Grenfell Tower niet instortte, is te danken aan verhoogd veiligheidsbewustzijn na ‘Ronan Point’, in 1968.

« terug naar Nieuws

Dit zei emeritus-hoogleraar constructief ontwerpen John Knapton (Newcastle University) gisteren in de Telegraph. Was Grenfell Tower (1974) vier jaar eerder gebouwd, dan had volgens hem waarschijnlijk wel een voortschrijdende instorting plaatsgevonden. Bij het woongebouw is meer rekening gehouden met robuustheid en toezicht op de constructieve veiligheid.

In 1971 werden strengere bouwvoorschriften van kracht, die het direct gevolg waren van ‘Ronan Point’. Door een gasexplosie in een woning op de 18e verdieping van de woontoren in Oost-Londen stortte een gehele hoek van het gebouw in. De voortschrijdende instorting door onvoldoende deugdelijke verbindingen tussen de prefab betonnen vloer- en wandelementen kostte toen vier mensen het leven; er vielen 17 gewonden.

Na ‘Ronan Point’ zijn de voorschriften in diverse landen aangepast aan het berekenen aan belastingen veroorzaakt door gasexplosies. Behalve het treffen van voorzieningen tegen ongewone belastingen, zoals gasexplosies en brand, werd er meer aandacht besteed aan constructieve samenhang van de verbindingen en het toezicht daarop aangescherpt (de gemeente had verzuimd de stabiliteitsberekeningen te controleren).

‘Ronan Point’ staat uitgebreid beschreven in het boek ‘Leren van Instortingen’, geschreven door emiritus-hoogleraar constructief ontwerpen Frans van Herwijnen (TU/e) en uitgegeven door Bouwen met Staal.