Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Hazardkaart Groningen geactualiseerd

Het KNMI heeft vorige week een geactualiseerde hazardkaart 2017 gepubliceerd waarin nieuwe inzichten over de bodem in Groningen zijn opgenomen.

« terug naar Nieuws
Hazardkaart Groningen geactualiseerd

Op de kaart staat de te verwachten grondversnelling (peak ground acceleration - pga) weergegeven. Nieuw is dat in de seismische hazardkaart 2017 voor een specifieke locatie voor een serie van periodes de grondversnelling als gevolg van de aardbeving is weergegeven. Deze kennis is van belang omdat niet elke constructie hetzelfde reageert op een aardbeving. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft NEN gevraagd deze kennis te betrekken bij de actualisatie van de NPR zodat de constructeur deze kennis kan benutten.

Volgens het KNMI blijkt uit de kaart dat de seismische dreiging nauwelijks is gewijzigd. In het noordelijk deel van het Groningen-gasveld is een lichte daling van de seismische dreiging te zien en in het zuidelijk deel een lichte stijging.

In een reactie liet NCG weten dat de geactualiseerde versie geen gevolgen heeft voor de aanpak van NCG. ‘Hoewel de nieuwe kaart van het KNMI laat zien dat het centrum van de maximale dreiging iets verplaatst is, is het totale kerngebied niet wezenlijk gewijzigd.’