Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Hoogste punt ‘vlaggenschip’

Het nieuwe kantoorgebouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk bereikte dinsdag het hoogste punt van 107 m. 


« terug naar Nieuws

Dit meldden dnsdag de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon en Wolter & Dros, die in een integrale samenwerking onder de naam ‘New Main’ het gebouw voor het Europees Octrooibureau (EOB) aan de Patentlaan uitvoeren.

Zoals bekend is het ontwerp van de architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners, met Zonneveld als constructeur en Rijndijk als staalleverancier, het hoogste gebouw met een stalen hoofddrager in Nederland. Met een lengte van 150 m en breedte van slechts 12,6 m, exclusief de glazen voorzetgevels, heeft het gebouw een totale oppervlakte van 80.000 m2.

In een speciaal voor deze gelegenheid uitgegeven persbericht meldt Jean Nouvel: “Het EOB-gebouw is een weergave van de karakteristieke polder. De horizontaliteit van de zee vastgelegd; waarbij de uitgestrektheid van het landschap de horizon laat vervagen en zich uitstrekt in een eindeloze hemel. We brengen, in deze aardse havenwereld, een vlaggenschip van indrukwekkende schaal en proportie. Van onverwachte materialen en volledige geometrische abstractie. Dit gebouw is sereen, ongenaakbaar, onderdeel van het firmament. Het neemt de kleur van de lucht aan dankzij de lichte weerspiegeling van het heldere gevelglas. Het staal van de horizontale lijnen geven het ritme. We willen gevoelens van privilege en plezier opwekken. Het privilege om de lucht en de horizon in te zetten als basisonderdelen van de architectuur.”

Diederik Dam zegt: “Vandaag vieren we een bijzondere mijlpaal voor dit innovatieve project, waarbij er nog veel werk voor ons ligt. Nu al wordt zichtbaar hoe de transparantie en reflectie van het gebouw straks ook de ambitie en het aanzien van deze belangrijke internationale organisatie zullen reflecteren.”

Het gebouw met dubbele gevel is ontworpen op flexibele indeelbaarheid. De installaties zijn geïntegreerd in het gecombineerde vloer/plafondsysteem, zodat ruimtes flexibel kunnen worden ingevuld. In het gebouw komen ongeveer 1.750 werkplekken, verdeeld over 26 verdiepingen. Doordat de kantoorverdiepingen ruwweg dezelfde indeling hebben, is bouwen met prefab onderdelen, zoals het prefab vloersysteem en de prefab installatiemodules, mogelijk. De aanvoer van bouwmateriaal gebeurt op basis van dagproductie met een strakke planning om transportbewegingen te reduceren. Er wordt in ploegen, 20 uur per dag, aan het project gewerkt.

Artist's impression: Ateliers Jean Nouvel, Dam & Partners.