Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Import drukt groei staalmarkt EU

Het herstel op de Europese staalmarkt zet door, maar import van buiten de EU blijft de markt onder druk houden.

« terug naar Nieuws

Dit meldt de Europese Staal Associatie Eurofer, dat vorige week een kwartaalrapport publiceerde waarin optimisme doorklinkt maar tegelijk wordt vastgesteld dat import van buiten de EU nog steeds een kritische rol van betekenis speelt. De relatieve balans tussen Europese groei en ‘uitheemse’ import, waarvan aan het begin van 2017 sprake was, bleek in het tweede kwartaal alweer te worden verstoord.

Het rapport verwacht over het jaar 2017 een groei van staalverbruik van enkele procenten, waarvoor de aantrekkende bouw grotendeels verantwoordelijk wordt gehouden. Dat laatste is misschien wel het opmerkelijkst, aangezien dit voor het eerst sinds de crisis het geval is.

Meerdere bronnen meldden de laatste weken dat die lichte groei doorzet in 2018. Dat weerhield de EU er niet van begin oktober importheffingen in te stellen voor coils warmgewalst staal uit Rusland, Oekraïne, Brazilië en Iran. Voor hetzelfde product werd in juni voor China een importheffing afgekondigd, voor de duur van vijf jaar en oplopend tot 35,9 procent.