Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Innovatie-prijs voor MX3D-brug

De 3D-geprinte brug van MX3D en Joris Laarman Lab heeft de STARTS-Prize 2018 gewonnen.

« terug naar Nieuws

De STARTS-prijs wordt uitgereikt door de Europese Commissie en waardeert door kunst gestimuleerde innovatie in de domeinen techniek, industrie en maatschappij. ‘This project is not only great in engineering and design, but also generates discussion about the future of design and construction…’, aldus de jury.

Voor de engineering van het ontwerp van de eerste 3D-geprinte brug in staal is onder meer de hulp van Arup in Amsterdam ingeroepen. Het ontwerp levert ook spin-off op over predictie van onderhoud door belasting te meten.

Begin april meldde MX3D dat de overspanning van de brug gereed was. Het leuningwerk is nu aan de beurt om te worden gelast door de robotarmen gevoed met lasdraad in rvs. Het brugdek wordt elders (conventioneel) in staal geprefabriceerd, waarna de brug kan worden geïnstalleerd.

De brug moet in oktober klaar zijn. Waar en over welke Amsterdamse gracht is nog onduidelijk. Daarover beslist de gemeente. Vervolgens wachten de voorbereidende werkzaamheden zoals kadeversterking en fundatie.