Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Maker heeft sleutelrol in BIM

Een meerderheid onder Nederlandse architecten vindt dat de fabricerende partij een sleutelpositie inneemt binnen BIM.

« terug naar Nieuws

Dat blijkt uit de Europese Architecten Barometer van marktonderzoeksbureau USP dat elk kwartaal zestienhonderd Europese architecten bevraagt.

Samen met de Nederlanders zijn vooral Spanjaarden (twee op de drie ondervraagde architecten) het eens met de stelling ‘Manufacturers are key players in the integration of BIM in construction projects’. In de top drie sluiten de Britten de gelederen.

De uitkomsten bevestigen vooral de penetratie van BIM-technieken in deze landen. In de Nederlandse bouwpraktijk is BIM eerder regel dan uitzondering en begint de vroege adaptie vruchten af te werpen. Opvallend is wel dat Spanjaarden sterk overtuigd zijn, terwijl de invoering van BIM in dat land nog van redelijk prille datum is. Volgens USP verwachten de architecten daar juist veel kennis en expertise van de fabricerende partij.

Hoewel de vraagstelling erg algemeen van aard is en het onderzoek verder weinig prijsgeeft, is het globale beeld wel indicatief voor het ‘geloof’ van de architect in de fabrikant en de wens van veel ontwerpers om de afstand tussen ontwerp en fabricage te verkorten.

Bron en beeld: USP Marketing Consultancy.