Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Mammoet plaatst sarcofaag Tsjernobyl

Mammoet is deze week begonnen met het plaatsen van het eerste deel van de nieuwe stalen kap boven de kerncentrale in Tsjernobyl.

« terug naar Nieuws

De kap met een omvang van 165x260x110m (lxbxh) wordt op locatie samengesteld tot grote segmenten, door Mammoet via rails verschoven en daarna afgebouwd.

De plaatsing neemt vijf dagen in beslag. Mammoet voert uit in opdracht van twee Franse bouwondernemingen die verantwoordelijk zijn voor de bouw van de nieuwe sarcofaag die op extreme belastingen is berekend, waaronder een aardbeving van zes op de schaal van Richter, een tornado met een kracht van 3 en temperaturen van -43 graden tot +45 graden.

De kap (31.000 ton ) wordt geplaatst boven de haastig gebouwde betonnen koepel, die straks wordt gesloopt. De bouw van het nieuwe omhulsel duurt ongeveer een jaar. In de zwaar beschadigde reactor nummer 4 bevindt zich meer dan 100 ton uranium, een ton plutonium en andere hoogradioactieve materialen. Het staal moet ons een eeuw lang beschermen tegen de straling.

De operatie kost naar schatting 1,5 miljard euro. Daarvan neemt de Europese Bank voor Herstructurering en Ontwikkeling (EBRD) 675 miljoen voor zijn rekening. Daarvan komt 361 miljoen van de Europese Unie. De VS betaalt 241 miljoen euro. Er rest nog een tekort van ongeveer 600 miljoen euro.

Op YouTube staan verschillende filmpjes over het uitzonderlijk project.

Beeld: EBRD