Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Meer Chinees staal in Rotterdam

De haven van Rotterdam speelt een steeds belangrijkere rol bij de invoer van staal uit China.

« terug naar Nieuws

Dit meldde 27 december het Havenbedrijf Rotterdam naar aanleiding van de aankomst van 18.000 ton Chinees staal, zoals damwanden. De Cypriotische bulk carrier Almasi kwam aan bij een breakbulk terminal in Heijplaat. Het schip is gecharterd door Pacific Basin, dat sinds kort een nieuwe lijndienst op Rotterdam is begonnen. Een schip met 10.000 ton aan staalproducten wordt eerdaags verwacht.

De nieuwe lijndienst past in het beleid van het Havenbedrijf dat ernaar streeft om de beste breakbulk haven van West-Europa te worden.

Binnen de EU zijn sinds een jaar maatregelen van kracht op staalproducten waarvan is bewezen dat deze tegen dumpprijzen worden verkocht. De EU-landen bereikten 13 december een akkoord over een hardere opstelling, maar het Europees parlement moet dit pakket nog goedkeuren.

In Australië noemde de speciaal ingestelde Anti-Dumping Commission de situatie in dat land ‘onhoudbaar’. De verstoring van het ‘level playing field’ geldt hier niet alleen voor staal maar ook voor aluminium.

De Verenigde Staten spant de kroon als het gaat om bescherming van de binnenlandse markt. Daar lopen de heffingen op tot wel 300%.