Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nationaal Holocaust Namenmonument opnieuw in de prijzen

Amper anderhalve week na toekenning van een Nationale Staalprijs 2022, tijdens de Staalbouwdag van 4 oktober jl., is het Nationaal Holocaust Namenmonument ook bekroond met de Gouden Piramide 2022.

« terug naar Nieuws

27 oktober 2022

Amper anderhalve week na toekenning van een Nationale Staalprijs 2022, tijdens de Staalbouwdag van 4 oktober jl., is het Nationaal Holocaust Namenmonument nu ook bekroond met de Gouden Piramide 2022.

‘Zelfs met het beste timmermansoog geen afwijking te zien’. In de uiterst nauwgezette uitvoering vond de vakjury van de Staalprijs hét motief om het project te laten winnen in de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen. De jury van de Gouden Piramide kijkt – logischerwijs, gegeven de status van rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap – met een andere blik en prijst vooral het initiatief, de gedrevenheid en de volharding van de betrokken opdrachtgever, het Nederlands Auschwitz Comité, om het monument bij de Weesperstraat in Amsterdam te verwezenlijkt te krijgen.

‘De professionaliteit waarmee het Auschwitz Comité te werk gaat, verhult soms dat het slechts bestaat uit vrijwilligers die zichzelf een opgave hebben gesteld en tot het uiterste gaan om die opdracht te vervullen”, aldus architect en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra in zijn hoedanigheid van juryvoorzitter. Het resultaat is ‘een even belangwekkende als indringende plek voor herdenking, bezinning en educatie’.

Het Nationaal Holocaust Namenmonument bestaat uit een labyrint van smalle gangen tussen 2 m hoge muren, opgebouwd uit in totaal 102.000 bakstenen waarin evenzoveel namen, geboortedata en leeftijden zijn gegraveerd van Nederlandse Joden, Roma en Sinti die door het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. De muren zijn getooid met lettervormige constructies van spiegelend roestvast staal. Van bovenaf gezien vormen deze staalconstructies vier Hebreeuwse letters die gezamenlijk ‘in herinnering’ betekenen.

Het ontwerp is van de Pools-Joodse architect Daniël Libeskind. Rijnboutt uit Amsterdam trad op als coördinerend en uitvoerend architect. IMd Raadgevende Ingenieurs leverde het constructief ontwerp. De bouw berustte bij Koninklijke Woudenberg, de staalconstructies kwamen van AIP partners.

Het monument is in augustus 2021 officieel geopend. Sindsdien is het project ook nog gelauwerd met de Gouden A.A.P. 2022.