Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nedstaal: doek valt alsnog

Na een doorstart en twee jaar in goede handen van de Andus Groep valt het doek alsnog voor Nedstaal in Alblasserdam.

« terug naar Nieuws

Dit is gisteren bekend geworden. De sluiting moet 31 december een feit zijn. Een 'combinatie van prijsdruk en structureel terugvallende vraag en de sombere vooruitzichten voor de nabije toekomst', aldus een woordvoerder tegenover BNR Nieuwsradio, zijn reden dat Andus alsnog de handdoek in de ring gooit.

De producent van hoogwaardige halffabrikaten voor hoofdzakelijk kogellager-toepassingen, met name in de auto-industrie, maakte twee jaar geleden een snelle doorstart. Daarbij gingen 80 van de 280 banen verloren. Na de doorstart werd gewerkt aan de ambitie om de kwaliteit van het staal(proces) verder te ontwikkelen, onder meer om aan de steeds hogere eisen in de markt te voldoen.

Voor Alblasserdam is de sluiting volgens Elsevier ‘een ramp’. Voor de Nederlandse maakindustrie moet van een diepe wonde worden gesproken. Hoewel fysiek imposant groot, was Nedstaal 'maar' een betrekkelijk kleine speler die het desondanks lang kon opnemen tegen grotere Duitse producenten; juist door haar omvang bleek het bedrijf goed in het direct klantenonderhoud en vraag ophalen van 'klantspecifiek staal', ook in kleine charges. De tegenwind die nu tot onherroepelijke sluiting leidt, moet dan ook aanzienlijk zijn.