Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuw kantoor ArcelorMittal in aantocht

De door de eigen R&D-afdeling ontwikkelde ontwerpbenadering Steligence is leidend bij het nieuwe ArcelorMittal-hoodkantoor in Kirchberg, Luxemburg.

« terug naar Nieuws

Het architectonisch ontwerp van het Franse Wilmotte & Associés omvat een uitvouwbare takeaway box op z'n kop bestaande uit zestien verdiepingen waarin vijf- tot zevenduizend ton staal wordt toegepast volgens de Steligence-methodiek.

In deze holistische ontwerpaanpak speelt duurzaamheid eerste viool, aangezien steden en gebouwen levende entiteiten zijn, en zijn dus life cycle kosten en cardle-to-cradle in beginsel dominant. Het nieuwe hoofdkantoor moet dan ook niet alleen volledig zijn voorgefrabriceerd, maar ook circulair gebouwd – waarvoor het product staal zich nu eenmaal goed leent. In het ArcelorMittal-hoofdkwartier zal het eigen assortiment, van Histar-kolommen tot Angelina-ligger, worden ingezet, maar ook voor hergebruik – en niet het ouderwetse recycling - geschikt zijn.

De ontwerpmethodiek komt onder meer uit de koker van het R&D-hoofd en Leuvense hoogleraar Olivier Vassart, die hier op Youtube Steligence uitlegt. Er is ook een whitepaper beschikbaar.

Start bouw van et kantoorgebouw met 53.000 vierkante meter vloeroppervak is juni 2019 en zal naar verwachting in het herfst van 2021 in gebruik worden genomen.

Lees meer over ArcelorMittals ambities in The Constructionindex, waaronder ook een kantoorgebouwconcept, een middelhoog verdiepinggebouw, waarin het Steligence-principe is doorgevoerd in toepassing van componenten en modules in een meest ideale gebouwvorm.