Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuwe reparaties van infrastructuur

In de VS komen nieuwe resultaten los van onderzoek naar reparatie van infrastructurele werken in (plaat)staal onder water.

« terug naar Nieuws

Het onderzoeksproject aan de Colorade State University illustreert dat niet alleen renovatie van bruggen, maar ook ‘retrofitting’ van civiele kunstwerken onder water nieuwe techniek entameert en dus ook (validerend) onderzoek daarnaar. Levensduurverlenging van vitale, steeds intensiever benutte infrastructuur komt steeds hoger op de agenda. Beheerders en uitvoerders staan voor een enorme opgave die decennialang ontwikkeling van nieuwe en verbeterde technieken op gebied van vermoeiing van infrastructuur op gang zal brengen.

Op de Foothills Campus zijn in de Structural Laboratory op ware schaal tests uitgevoerd op sluisdeuren. De resultaten van een relatief dure techniek, waarbij een grote, onregelmatige haarscheur wordt gerepareerd met een koolstoflijmwapeningsmat (‘carbon fiber reinforced polymer sheets’, kortweg CRFP) worden elk moment verwacht. In Nederland wordt deze techniek ook toegepast voor versterking van woningen in het Groningse aardbevingsgebied. Vraag is vooral hoe lang de reparatie standhoudt.

Het US Army Corps of Engineers, dat het onderzoek steunt en zelf veldonderzoek doet, gaf al in 2014 een document vrij over het gebruik van CRFP.

 

Bron en beeld: Colorado State University