Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuwe versie BRAWESTAMAT verschenen

Bouwen met Staal introduceert de nieuwe versie 3.0. van BRAWESTAMAT. Deze gratis Excel-tool berekent de laagdikte van een brandwerende bescherming op (onderdelen van) een stalen draag- of scheidingsconstructie.

« terug naar Nieuws

Van zowel een brandwerende coating als een brandwerende plaat of -mortel rekent de tool de laagdikte uit na invoer van de brandwerendheidseis (30, 60, 90 of 120 minuten), het type staalprofiel (H-, I-, koker of buis), de kritieke staaltemperatuur, de profielfactor, het gewenste beschermingstype (coating, plaat of mortel) en het te beschermen onderdeel (kolom of ligger).

In eerdere edities van de tool waren al opgenomen: brandwerende coatings van DMS (Dutch Marine Systems), Hempel en Sika Nederland, brandwerende platen van Etex (voorheen: Promat) en Saint Gobain Gyproc en brandwerende spuitmortel van Reppel en Etex. In de nieuwe versie van de tool is deze collectie aangevuld met de brandwerende coatings van International Paint en PPG.

De tool bepaalt de laagdikte van een product met behulp van de getoetste laagdiktegegevens bij dat product, zoals die door de leverancier zijn aangereikt. Alle opgenomen producten zijn door een geaccrediteerd instituut (zoals Efectis Nederland of Warrington Certification) getoetst aan EN 13381-4 (voor brandwerende plaat en mortel) en EN 13381-8 (voor brandwerende verf).

Met BRAWESTAMAT wil Bouwen met Staal de ontwerper en brandadviseur een praktisch hulpmiddel aanreiken bij het ontwerpen van het gebouw op brandveiligheid. Daarom biedt de tool ook varianten of alternatieven voor een bepaalde oplossing. Zo is het mogelijk te kiezen voor een ander type profiel, een zwaardere uitvoering van het verkozen profiel of een grotere wanddikte van buis of koker.

  • Bent u leverancier van brandwerende coatings, -plaat of -mortel en wilt u uw product(en) ook laten opnemen in BRAWESTAMAT? Stuur een mailtje naar Ralph Hamerlinck van Bouwen met Staal, ralph@bouwenmetstaal.nl De (eenmalige) kosten van verwerking en publicatie bedragen per product € 250 (exclusief btw).
  • Foto: bedrijfsgebouw Lan Handling Technologies, Berkel-Enschot (cepezed / © Lucas van der Wee).