Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Onderzoek naar stalen kern veelbelovend

In de VS wordt veel verwacht van een nieuwe constructieve opzet van hoogbouw in staal.

« terug naar Nieuws

Het American Institute of Steel Construction (AISC) en de Charles Pankow stichting leggen zeshonderdduizend dollar bij elkaar voor uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, nadat de eerste tests met een stalen kern veelbelovend bleken.

Daarbij wordt de traditionele betonnen kern vervangen door een stabiliteitssysteem uit staal, waarbij een kern wordt opgebouwd uit modules samengesteld uit staalplaat en voorzien van staven. Het sandwichsysteem, dat na plaatsing per module wordt volgestort, belooft grote verandering op het gebied van bouwsnelheid; een betonkern vraagt veel meer wapeninghandelingen en uithardingstijd.

Ook lost de opzet een aloud probleem tussen de betonkern en het staal op het gebied van toleranties op. Het nieuwe stabiliteitssysteem vraagt daarentegen meer nauwkeurigheid en pre-productie; sparingen en speciale voorzieningen dienen voortijdig in het ontwerp en de prefabricage zijn meegenomen.

CEO Ron Klemencic van participerend ingenieursbureau Magnusson Klemencic Associates (MKA) zegt op de website Engineering News-Record een ‘fundamentele verandering’ te verwachten, en voorspelt een halvering van de tijd die een hoogbouwconstructie in beslag neemt.

Het systeem is in de VS al toegepast in de bouw van kerncentrales, vooral uit oogpunt van veiligheid. Voor commerciële doeleinden in de utiliteitsbouw zou het voordelig gaan uitpakken bij projecten van veertig verdiepingen en hoger.

Bron en beeld: Engneering News-Record.