Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Pontsteiger krijgt zijn vorm

Met de plaatsing van de laatste vakwerkspanten krijgt de Pontsteiger in Amsterdam deze week zijn definitieve vorm.

« terug naar Nieuws
Pontsteiger krijgt zijn vorm

Het inhijsen van de spanten voor het bruggebouw op 60 m hoogte begon vorige week, maar werd tijdelijk opgeschort door de sterke wind van de laatste dagen. Bouw- en ontwikkelcombinatie Dura Vermeer en M.J. de Nijs bouwen al geruim tijd aan het iconische woongebouw aan het Amsterdamse IJ, maar nu de twee woontorens met elkaar worden verbonden wordt pas de productie zichtbaar waaraan Buiting Staalbouw zes maanden heeft gewerkt.

Voor de opdracht maakte een vooraf in te dienen montageplan voor de brugconstructie (inclusief leggen van de kanaalplaatvloeren) een belangrijk deel uit. De brugconstructie (voor negen woonlagen) bestaat uit vakwerkspanten van 45 m lang en 9 m hoog. Buiting ontwikkelde een plan waarin goed is gekeken naar logistieke mogelijkheden, de maakbaarheid, veiligheid en tijdschema.

Het ontwerp van Arons en Gelauff in de Amsterdamse Houthaven bestaat uit een U-blok en twee woontorens met 252 huurappartementen in de vrije sector, 1500 m2 aan ruimte voor commerciële doeleinden, 323 parkeerplaatsen en 28 ligplaatsen van boten. De brug bevat 66 luxe penthouses waarvan nog enkele te koop zijn. Het constructief ontwerp komt op conto van Van Rossum.

De vrije sector huurwoningen worden naar verwachting in mei 2018 opgeleverd. De penthouses worden in september 2018 opgeleverd. Pontsteiger staat in op de locatie van de voormalige pontsteiger: de locatie waar de pont naar Amsterdam Noord aanmeert. Het project is weer een eyecatcher aan het water dichtbij het Centraal Station.