Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

PV-cellen op stalen drager in cruciale fase

Het R&D-project van ArcelorMittal om zonnecellen op rol aan te brengen en op grote schaal toepasbaar te maken, bereikt dit jaar een cruciale fase.

« terug naar Nieuws

Het zogenaamde PHOSTER-project (PHOtovoltaïc STEel Roof), waaraan sinds 2013 wordt gewerkt, moet prijstechnisch de strijd met conventionele zonnepanelen kunnen aanbinden, waarmee de kostprijs voor duurzame energie naar beneden zou kunnen. Als dat lukt mag de fotovoltaïsche laag die op rol wordt gebracht met geavanceerde oppervlaktebehandelingstechniek en vervolgens op dakplaat verlijmd, een wereldprimeur heten.

Engineeringnet.be publiceerde vorige week de ambitieuze streefcijfers van het project, waaronder 85% recyclebaarheid. Voor het gewicht wordt een minstens zo indrukwekkend cijfer genoemd: twee kilo per vierkante meter, voor dakbekleding en pv-functie. Dat zou neerkomen op een tiende van een regulier zonnepaneel.

ArcelorMittal werkt in het project nauw samen het onderzoekscentrum CRM, dat zich vooral bezighoudt met de productietechniek op industriële schaal te brengen. Dit jaar staat een industrieel pilot-project in de planning, wat min of meer de lakmoesproef zal worden van vijf jaar R&D. Uit de proeffabriek bestaande uit een cleanroom met twee productiestraten zijn wel al samples gerold en praktijktests uitgevoerd, maar het opschalen van een productieproces dat bestaat uit meerdere stappen is van een andere orde.

Voor het project is 5 miljoen uitgetrokken, waarvan ongeveer de helft (tot eind dit jaar) door de EU wordt betaald.