Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Rem op Chinees staal

Het einde van de overcapaciteit in China schijnt in zicht te zijn.

« terug naar Nieuws

Het land wil de capaciteit van de eigen staalindustrie verder terugbrengen. Dit bleek zondag uit cijfers van het nationale planbureau, zo meldt ABM Financial News. Het planbureau wil de productie met ongeveer 50 miljoen ton terugbrengen; het afgelopen jaar was dat al 45 miljoen. Ook de productie van steenkool moet dit jaar met ten minste 150 miljoen ton worden verlaagd.

Aanleiding zijn mogelijk de hardere maatregelen in de VS en uit Brussel, die recent werden aangekondigd. De beleidsmakers in Brussel kondigden dinsdag 28 februari nieuwe heffingen op de import van Chinees staal aan variërend van 65 tot 73 procent. Op een dergelijk harde opstelling was al geruime tijd het wachten.

Ook in de VS liggen hardere maatregelen in het verschiet. De Amerikaanse handelscommissie ITC stelde vrijdag 3 maart vast dat de dumpingpraktijken de binnenlandse economie schade toebrengen. De commissie deed onderzoek naar de financiële gevolgen hiervan nadat verschillende Amerikaanse staalbedrijven daar in een petitie om hadden gevraagd. Dat het Amerikaanse ministerie van Handel met extra maatregelen zal komen, wordt zeer waarschijnlijk geacht.

Omdat het vaak om wapeningstaal en damwandprofielen gaat, dat in Rotterdam wordt uitgeladen, is het protest in Nederland tot dusver nog niet heel luid geweest. Maar aan de andere kant van de wereld wordt scherp opgelet. In Nieuw-Zeeland werd vorige week een scheepslading wapeningstaal onderschept waarvan de kwaliteit onder de maat was. In Australië werd gisteren in een analyse aarzelend gereageerd op de melding van het Chinees Planbureau; de ‘terugtrekking’ wordt daar ‘overdreven’ genoemd.