Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Robert Silman, die Fallingwater redde, overleden

Verdienstelijk erfgoed-constructeur Robert Silman is eind juli overleden in zijn woonplaats Great Barrington, Massachusetts.

« terug naar Nieuws

Amerikaanse kranten meldden vorige week het overlijden, op 30 juli, van de constructeur die zich bij voorkeur ontfermde over belangwekkend erfgoed, en zo grote constructieve reddingsoperaties op zijn naam schreef. Naast de restauratie en uitbreiding van Carnegie Hall en het behoud van ‘Survivors’ Stairs’  van het World Trade Center gaat Silman vooral de boeken in als de man die Frank Lloyd Wrights Fallingwater in Mill Run, Pennsylvania, van de ondergang redde.

Wrights functionalistisch meesterwerk uit 1939, opgebouwd uit verticale geledingen van metselwerk en horizontale geledingen van beton, stond bijkans op instorten toen ingenieursbureau Silman na onderzoek en analyse een constructief maatregelenpakket trof. Daarbij betrof het vooral de beroemde uitkraging, die dreigde te bezwijken.

Robert Silman, die 83 werd, stond model voor een archetype onder de constructeurs;  dienstbaar, bedachtzaam en waardig in elke omstandigheid. Namens het door hemzelf opgerichte ingenieursbureau sprak zijn broer Joe, met wie hij lange tijd de directie vormde, dat Robert Silmans visie op het constructeursvak eruit bestond een betekenisvol professioneel leven te leiden ‘and in support of social causes’.

Klik hier voor een opname op Youtube waarin Robert Silman een uur lang een presentatie geeft over zijn meest befaamde werk.

Ook aan te raden is een podcast op letstravelradio uit December 2009 over de relatie tussen architect en constructeur.

Voor een overzicht van zijn carriere klik hier voor een In Memoriam door IABSE, waarvoor Silman geruime tijd actief was.