Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Robotisering komt op gang

Na Reijrink heeft ook Akker Metaal in Oss een BalkenLasMachine (BLM) operationeel.

« terug naar Nieuws

Akker Metaal is daarmee het tweede staalconstructiebedrijf in Nederland dat met een gerobotiseerd aflasverwerkingscentrum van Produlas werkt. De robotcel wordt direct aangestuurd vanuit Tekla en kan balken tot 17 m lang seriematig aflassen en afhandelen. Aan de machine (met een vloeroppervlakte van  600m2) is een lascel toegevoegd voor kleine onderdelen, zodat de BLM niet stilstaat. Daarvoor is de investering te hoog.

Het hechten laat de staalbouwer niet door een robot doen, en heeft daar een duidelijke mening over: te duur, en daarvoor is het staalbouwproces als geheel te traag. Het bedrijf  bereidde zich goed voor en volgde ook eerst de implementatie van het systeem bij collegabedrijf Reijrink, alvorens de investering te plegen.

Robotisering in het metaalverwerkende MKB komt geleidelijk maar zeker op gang. Analyses in het buitenland concluderen dat maar een beperkt deel van de arbeid ‘robotiseerbaar’ als het gaat om kosten en baten. Maar op de achtergrond spelen meer zaken, waaronder gebrek aan goed opgeleide vakmensen; vacatures voor lassers zijn moeilijk te vullen. Daarnaast zit innoveren niet ingebakken in de cultuur van elk land; in Nederland wordt innovatie nog altijd gezien als middel om economische groei te stimuleren.