Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Rotterdam-Maaskantprijs 2022 voor Floris Alkemade

Floris Alkemade, architect en voormalig Rijksbouwmeester, is onderscheiden met de Rotterdam-Maaskantprijs 2022.

« terug naar Nieuws

30 maart 2022

Floris Alkemade, architect en voormalig Rijksbouwmeester, is onderscheiden met de Rotterdam-Maaskantprijs 2022.

De Rotterdam-Maaskantprijs, vernoemd naar de bekende Rotterdamse architect Hugh Maaskant (1907–1977), wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de culturele beleving van architectuur of landschapsinrichting, bijvoorbeeld door hierover te publiceren of te doceren. Ditmaal valt de eer te beurt aan Floris Alkemade, ‘een spirituele leidsman die het maatschappelijk engagement bij zijn vakgenoten aanwakkert en de architectengemeenschap weer in contact brengt met de samenleving’, aldus de jury.

Volgens de jury, ditmaal onder voorzitterschap van voormalig minister van Medische Zorg, Martin van Rijn, opereert de prijswinnaar van 2022 in verrassende en brede coalities en weet hij een groot publiek te betrekken in het debat over de inrichting van Nederland. ‘Bij Floris Alkemade gaat het om verbeeldingskracht, over hoe we grote vraagstukken als klimaatverandering en de transitie van de landbouw verbinden met de leefwereld van mensen. Daarbij weet hij ons te bewegen tot zelfreflectie: wat kunnen wij zelf bijdragen aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving?’

Floris Alkemade bedient zich van uiteenlopende kanalen om zijn zienswijzen en verhalen ook bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Zo verschijnt hij regelmatig in landelijke radio- en tv-programma’s, zoals afgelopen zomer in een aflevering van VPRO’s Zomergasten waarin hij een avond lang boeiend uitweidde over water, boerenland, verstedelijking en duurzame energie. In 2020 bracht hij het boek ‘De toekomst van Nederland, de kunst van richting te veranderen’ uit.

Tot vorig jaar en vanaf 2015 fungeerde Alkemade als Rijksbouwmeester. Sinds 2008 voert hij zijn eigen bureau, na eerder partner te zijn geweest bij architectenbureau OMA. Hij is tevens actief als lector aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst en gastprofessor aan de Universiteit van Gent.

De Rotterdam-Maaskantprijs wordt 11 november a.s. in het Stadhuis van Rotterdam aan Alkemade uitgereikt.

  • Foto: Floris Alkemade, © Janita Sassen.