Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Royal Gold Medal 2019 voor Grimshaw

Staalminnend architect Nicholas Grimshaw (78) krijgt de hoogste onderscheiding van de RIBA.

« terug naar Nieuws

De Royal Gold Medal van het Royal Institute of Britisch Architects (RIBA) is van een tikje groter kaliber als de BNA Kubus, die Francine Houben op 1 november ontvangt voor de betekenis van haar werk voor de Nederlandse architectuur.

De RIBA Gold Medal gaat terug naar 1848 en is ‘de hoogste accolade’ als erkenning voor iemands complete werk. De prjs ging eerder naar Neave Brown (2018), Zaha Hadid (2016), Frank Gehry (2000), Norman Foster (1983), Frank Lloyd Wright (1941) en Sir George Gilbert Scott (1859).

Grimshaw bouwde decennialang gestaag aan een modernistisch repertoire waarin staal domineert als drager van de architectuur en constructie tegelijk. Een bekend werk waarin dit tot uiting komt, is International Terminal Waterloo Station. Door de constructiedelen in het zicht te laten en met ‘naakt’ aluminium te bekleden of met glas in te vullen dan wel etfe, ‘vierde’ hij de utilitaire werking ervan en werden zijn industriële lichtgewicht ontwerpen tot de hi-tech architectuur gerekend. Maar de ‘meester van Meccano’, aldus The Guardian, heeft daar zelf niet zoveel mee. Vast staat wel dat zijn beeldtaal en functionalisme nooit fundamenteel zijn veranderd.

Voor Nederland ontwierp Grimshaw de Enneüs  Heermabrug en, in samenwerking met Arcadis, het spoorweg- en metrostation Bijlmet ArenA.