Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Schade gasbevingen ‘immense opgave’

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders kwantificeerde gisteren op een persconferentie de versterkingsopgave in Groningen.

« terug naar Nieuws

In het Groningse aardbevingsgebied moeten ’zeer waarschijnlijk’ alle 1450 panden na een inspectieronde worden versterkt.  Het gaat om 1100 woningen (van een bepaald type) en 350 andere gebouwen in ‘de kern van het aardbevingsgebied’: Loppersum, ‘t Zandt, Appingedam (Opwierde Zuid), Overschild en Ten Post.

Alders, die sprak van een ‘immense opgave’, geeft met zijn ‘ingrijpende conclusie’ politiek tegengas aan eerdere berichten vanuit de NAM, die aan de hand van onderzoek de cijfers naar beneden bijstelde. De ‘strijd’ tussen een heus ‘Deltaplan’ voor Groningen en het handjeklap met voorzichtige aannames gaat hiermee op bestuurlijke niveau een nieuw fase in.

De inspectie van de nu genoemde woningen en andere panden begon in mei en is nog niet volledig afgerond. Bij alle tot nu toe geïnspecteerde woningen moeten versterkingsmaatregelen worden getroffen, zo lijkt het.

Nadat een versterkingsplan voor de woningen is gemaakt, moet een versnelde aanpak volgen. Alders bepleit een ’eenvoudiger en snellere aanpak’. Deze systematische proces- of catalogusaanpak betekent dat wordt gewerkt vanuit een catalogus met versterkingsmaatregelen voor verschillende woningtypen in het aardbevingsgebied. Deze manier van werken is door RoyalHaskoningDHV en Visser & Smit Bouw al ontwikkeld voor scholen.

Voor komend jaar staat de inspectie van nog eens vijfduizend woningen in achttien steden en dorpen op het programma.

Overigens komt het vakblad Bouwen met Staal begin volgende jaar met een tweede special over aardbevingsbestendig ontwerpen en bouwen.