Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Staal- en betonindustrie moeten schoner

Om de doelen van het Akkoord van Parijs te halen, moeten de staal- en betonindustrie allebei meer innoveren.

« terug naar Nieuws

Gangbare maatregelen zijn namelijk ontoereikend, zo heeft het New Climate Institute berekend. Zouden de gezamenlijk staal- en betonproducenten direct alle voor de hand liggende maatregelen toepassen, dan nog wordt maar een reductie van dertig tot vijftig procent gehaald.

De studie, gepubliceerd door de Climate Action Tracker (CAT), toont aan dat meer schone technologie nodig is, wil in de tweede helft van deze eeuw de opwarming van de aarde beperkt zijn tot de overeengekomen 1,5 graad. De studie noemt de problematiek ‘een harde noot om te kraken’, waarop moet worden gereageerd door hogere R&D-inspanningen.

Tata Steel in IJmuiden levert een dergelijke inspanning met het Hisarna-project. Hierin wordt elk jaar weer een stap (in schaal) gezet naar een technologische vernieuwing waarbij een fase (van voorbewerking) uit het proces wordt gehaald, zodat bij de staalproductie de CO2-uitstoot en het energieverbruik met 20% worden teruggebracht. Dergelijke radicale ingrepen vallen onder de noemer ‘step-change technology’, of doorbraaktechnologie, en daaraan is volgens de studie meer behoefte vanuit de wereldwijde bouwsector.

De studie doet ook uitspraken over de te verwachten staalproductie. Zo zal de Europese staalproductie tot 2050 lichte groei vertonen, en zal de productie in China de komende tien jaar nog een hoogtepunt zal bereiken – terwijl de vraag tussen 2005 en 2015 al verdubbelde.