Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Radicaal woonconcept in staal

Hoogbouw met demontabele staalconstructie en houten vloeren wordt de toekomst, als het aan Kraaijvanger Architects ligt.

« terug naar Nieuws
Radicaal woonconcept in staal

Het architectenbureau lanceert op de vastgoedbeurs Provada de concepttoren 360°, een duurzame woontoren ‘waarmee Kraaijvanger laat zien dat het nu al mogelijk is om aan een duurzame, circulaire toekomst te bouwen. De toren combineert cradle-to-cradle-bouwen met een luxe en gezonde leefomgeving voor bewoners, in het hart van de stad.’ De plannen gaan uit van de renovatie en hergebruik van een bestaand ontwerp van Kraaijvanger: de Rotterdam Building. Die zal na een transformatie de plint van de 360° vormen, waarmee volledige sloop wordt voorkomen.

De hoofddraagconstructie van het hoogbouwconcept bestaat uit een demontabele staalconstructie met houten vloeren. Deze combinatie rolt doorgaans als beste uit bus met betrekking tot de milieulast en circulariteit. De combinatie is min of meer al beproefd en met name op gebied van bouwfysica verder ontwikkeld bij de Karel Doorman in Rotterdam, ook een optop. Het constructief ontwerp werd geleverd door RoyalHaskoningDHV, die de energiehuishouding en luchtbehandeling zonder mechanische ventilatie van de 360° heeft doorgerekend.

De 360° bestaat uit acht gestapelde segmenten van maximaal 32 appartementen. Acht ‘buurten’ waar de mensen elkaar kennen en waar ze faciliteiten delen en gezamenlijk profieren van vertical farming. Iedere buurt heeft een gemeenschappelijke verdieping met buitenruimte die in onderling overleg ingericht kan worden. De minimale maat van 60m² per appartement is relatief klein maar daar staat per appartement 30m² aan gemeenschappelijke faciliteiten tegenover, 7680m² in totaal. Naast de gedeelde ruimtes per buurt delen alle bewoners van 360° de luxe faciliteiten op het dak en in de onderste vier lagen, zoals een zwembad, sportruimte, werkplaats, kantoor, vergaderruimtes, hotelkamers, sauna, meditatieruimte, deelauto’s en -fietsen.

Hoewel het hier om een concept gaat zou de 360° vandaag nog gebouwd kunnen worden, aldus Kraaijvanger. ‘Negentig procent van de benodigde materialen is beschikbaar met een C2C-certificaat en zelfs vertical farming is een bewezen techniek.’ Vorig jaar leverde Kraaijvanger in Venlo ‘het duurzaamste stadskantoor van Nederland’ op.